Samospráva

Rusovce chcú zabrániť živelnej výstavbe na území obce

Poslanci mestskej časti Bratislava Rusovce sa spolu s občianskymi aktivistami obrátili na verejnosť v súvislosti s pripravovaným Územným plánom (ÚP) zóny Rusovce – sever.

Ilustračný obrázok k článku Rusovce chcú zabrániť živelnej výstavbe na území obce
Zdroj: TASR

V otvorenom liste žiadajú spracovateľa ÚP, aby bezpodmienečne a urýchlene zabezpečil dopracovanie návrhu v súlade so všetkými technickými normami. Návrh ÚP zóny Rusovce – sever by mala už tento týždeň samospráva v Rusovciach postúpiť na Magistrát hlavného mesta.

„Na nedávnom stretnutí s poslancami, ktoré sa konalo 14. apríla, zástupcovia spracovateľa uviedli, že všetky normy boli splnené a dotknuté organizácie návrh schválili. Neboli však splnené viaceré požiadavky Slovenskej správy ciest (SSC), súvisiace s dopravným riešením zóny. Takže súčasný návrh ÚP stanovisko SSC nerešpektuje,“ uviedol Róbert Kalmár s tým, že nerešpektovanie platných noriem nie je iba formalita.

„Výsledkom je možný rozdiel medzi rannými a poobedňajšími kolónami a stavom, keď sú minimalizované. To sa bytostne týka bežného života Rusovčanov a je preto v záujme vedenia obce dohliadnuť na to, aby bol návrh spracovaný kvalitne,“ doplnil Kalmár, podľa ktorého opakované žiadosti o urýchlenie celého procesu neboli akceptované.

Hrozí pritom, že proces schválenia ÚP zóny Rusovce – sever, ktorý sa začal v roku 2012, nebude ukončený do skončenia stavebnej uzávery na predmetnom území v roku 2017, čo môže viesť k nežiaducej živelnej výstavbe.

„To však nemôže byť argument pre prijatie návrhu, ktorý nespĺňa zákonné normy,“ uzavrel Kalmár. Starosta Rusoviec Dušan Antoš uviedol, že obec dá vypracovať k tejto záležitosti čo najskôr odborné stanovisko.

Svojou polohou zóna Rusovce – sever predstavuje vstup do obce v smere od centra hlavného mesta. V súčasnosti platný Územný plán hlavného mesta SR Bratislava definuje možnosti výstavby v tejto oblasti veľmi zoširoka a umožňuje bez ďalšej regulácie výstavbu objektov, ktoré by výrazne narušili vidiecky charakter obce.

Preto sa mestská časť Bratislava Rusovce podujala obstarať územný plán zóny, ktorý by podrobnejšie a prísnejšie reguloval výstavbu na tomto území.

Čítajte viac: V Bratislave vyrastie nová rezidenčná štvrť za 50 miliónov eur

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM