Kultúra

Rudolf Schuster je znova na Bratislavskom hrade. Tentoraz s výstavou fotografií

Výstava je retrospektívou vzťahu bývalého prezidenta Schustera k Brazílii. Krajinu navštívil ako cestovateľ a vášnivý fotograf.

Ilustračný obrázok k článku Rudolf Schuster je znova na Bratislavskom hrade. Tentoraz s výstavou fotografií
5
Galéria
Zdroj: TASR

Na Bratislavskom hrade je ďalšia výstava fotografií Rudolfa Schustera s názvom Štyri generácie Schusterovcov cez vnútrozemie Brazílie. Od otvorenia paláca po celkovej rekonštrukcii v roku 2012 je to už tretia príležitosť pozrieť si fotografické diela bývalého prezidenta SR.

Brazília, prezidentova láska

V novembri 2012 bola na hrade sprístupnená výstava Deň na Južnom póle a v marci 2014 prezentoval výber fotografií zo svojich ciest pod názvom Ako prameň života.

Rudolf Schuster je známy svojou cestovateľskou a fotografickou vášňou. Počas svojej aktívnej kariéry precestoval takmer celý svet, navštívil miesta, kam sa dostalo len málo turistov. Brazília je však prezidentovi veľmi blízka.

„Pre našu rodinu je druhou najbližšou krajinou. Strýko Ján Benedik nahovoril v roku 1927 môjho otca a svojho mladšieho brata, aby išli do Brazílie pracovať, ale v kútiku svojho srdca mal už pripravenú expedíciu do brazílskej džungle,“ priblížil Rudolf Schuster počiatok vrúcneho vzťahu jeho rodiny k jednému z najväčších štátov sveta, ktorý nevznikol po prečítaní cestopisných kníh, ale po nebezpečnej a dobrodružnej výprave cez vnútrozemie Brazílie.

Expozícia Štyri generácie Schusterovcov cez vnútrozemie Brazílie, ktorej súčasťou je tiež premietanie rovnomenného filmu, je inštalovaná na 3. poschodí Bratislavského hra­du.

Ilustračné foto

Hrad Schuster
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM