Nina Táborská Kultúra

Rudolf Schuster ako fotograf a cestovateľ: V Bratislave vystavuje fotografie z ciest po svete

Bývalý prezident SR Rudolf Schuster má v Bratislave ďalšiu fotografickú výstavu. Pod názvom Ako prameň života II nájdete v galérii reštaurácie Pro Lajka. Výstava potrvá do konca roka 2014.

Ilustračný obrázok k článku Rudolf Schuster ako fotograf a cestovateľ: V Bratislave vystavuje fotografie z ciest po svete
Zdroj: TASR

„Je to taká zmeska z mojich ciest. Medzi nimi aj fotografie z Grónska. Tam som nikdy nechcel ísť a keď som tam bol, bolo to najväčšie prekvapenie. Najviac ma oslovila príroda, ktorá tam kontrastuje bez stromov, zem sa premieňa vplyvom vulkánov a vznikajú kvitnúce údolia,“ na vernisáži povedal 80-ročný cestovateľ a fotograf.

Zároveň dodal, že má ešte veľa bielych miest a na budúci rok plánuje ďalšiu cestu k severnému pólu.

Expozícia na dvoch poschodiach nadväzuje na tohtoročnú výstavu Ako prameň života, ktorá bola do konca júna na Bratislavskom hrade a obsahovala fotografie z iných krajín.

Na tejto sú z Islandu, Čukotky, Kanady, Aljašky a Grónska. Vo výbere sú bizarné skalné tvary vytvorené morskou vodou, geotermálne pramene, plávajúce ľadovce, rybárske spracovanie veľrybieho mäsa, hniezdenie kormoránov, svište pri jazere Waterton a zo zvieracej ríše medvede, ako číhajú na lososy. Nechýba ani letecký pohľad a iné zábery na obývanú i pustú pobrežnú krajinu.

Okrem množstva iných politických a komunálnych funkcií bol košický rodák Rudolf Schuster (1934) veľvyslancom v Kanade (1990–1992) a prezidentom SR (1999–2004). V dôchodkovom veku sa stal veľkým cestovateľom aj po exotických a pre normálnych turistov ťažšie dostupných lokalitách.

Netají, že pri tom využíva svoje predchádzajúce známosti, cez ktoré dostáva výnimočné povolenia aj kvôli svojmu vysokému veku.

Okrem fotografovania a filmovania je jeho záľubou písanie kníh. Tie mu vychádzajú od roku 1984 a ich pestrosť prezrádza literárne zameranie: detektívne a iné romány, biografie osobností, literatúra faktu, televízne a rozhlasové scenáre, v ostatných rokoch najmä fotografické cestopisy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM