Ľuba Lesná Rôzne

Rozvojový deň 2014: Čo môžeme urobiť pre život vo férovejšom svete?

Už desiaty ročník Rozvojového dňa pripomenie 14. októbra 2014 v bratislavskej v Starej tržnici, ako Slovensko pomáha v zahraničí a ako každý z nás môže žiť férovejšie. Celodenné podujatie ponúka ukážky aktivít organizácií, ktoré dlhodobo pôsobia v menej rozvinutých častiach sveta.

Ilustračný obrázok k článku Rozvojový deň 2014: Čo môžeme urobiť pre život vo férovejšom svete?
Zdroj: TASR

V programe je ochutnávka globálnej kuchyne, zaujímavé rozhovory s pracovníkmi a dobrovoľníkmi z terénu, ale aj s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom, diskusie, workshopy, hry a benefičný koncert. Ide o najväčšiu spoločnú prezentáciu aktivít mimovládnych rozvojových organizácií na Slovensku. Záštitu nad podujatím prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Za život vo férovejšom svete

Celodenné podujatie „Za život vo férovejšom svete" je úvodným podujatím pred vyhlásením Európskeho roka rozvoja 2015. Európska únia (EÚ) ho venuje informovaniu verejnosti o aktivitách EÚ ako najväčšieho rozvojového partnera a donora vo svete. V roku 2015 chce EÚ podporiť priamu angažovanosť občianskej spoločnosti a posilniť zmysel pre spoločnú zodpovednosť a solidaritu v čoraz viac vzájomne prepojenom svete.

Diskusia o politike EÚ

Platforma mimovládnych rozvojových organizácií (Platforma MVRO) otvorí v rámci Rozvojového dňa aj diskusiu o tom, či je rozvojová politika v súlade s inými politikami EÚ. Jej predstaviteľka Lenka Nemcová podčiarkla pre náš portál, že aj my na Slovensku môžeme žiť férovejšie.

„Rovnako dôležité, ako hovoriť o súlade rôznych politík v prospech rozvoja, je hovoriť aj o súlade v našom bežnom živote. Naše každodenné spotrebiteľské správanie, ale i občianske postoje ovplyvňujú životy ľudí na opačnom konci sveta,“ doplnila.

Viac o zaberaní pôdy, o tom, kto a ako šije naše oblečenie, o migrácii, aj o dopadoch daňových únikov na najchudobnejšie krajiny sa dozvedia záujemcovia v celodennej interaktívnej hre o vecné ceny.

Ži fér

Bohatý program uzavrie benefičný koncert na podporu kampane ŽI FÉR.

Program Rozvojového dňa

Koná sa každoročne pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe. Pestrý program sa začne o 10:00 h workshopmi pre deti a školy.

Pokračovať bude bubnovačkou s La3no Cubano. Minister zahraničia Miroslav Lajčák sa zúčastní podujatia o
11.00 h a budete sa môcť s ním pozhovárať.

V globálnej kuchyni uvaria terénne pracovníčky a novinárka v spolupráci s občianskym združením Jem iné jedlá z Ukrajiny a Filipín a návštevníci budú mať možnosť ochutnať pravú etiópsku kávu.

Dokumentárne filmy Jeden svet

Návštevníkov Starej tržnice čakajú aj dokumentárne filmy z festivalu Jeden svet, fotovýstavy a po celý deň prezentačné stánky viac ako dvadsiatich mimovládnych organizácií.

Koncert

Akciu uzatvorí o 18:00 h benefičný koncert kapiel SiwnGang a Živé kvety a odovzdanie cien výhercom fotosúťaže Ľudské práva v rozvojovej spolupráci.

Vyzbierané vstupné podporí šesť projektov slovenských organizácií vo svete i u nás v oblasti globálneho vzdelávania.

Podporte kampaň Ži fér

Do verejnej zbierky ŽI FÉR je možné prispieť od 1. 10. 2014 do 28. 2. 2015 bankovým prevodom

na účet zbierky 205 33 832/6500 (Poštová banka),

ale aj zakúpením predmetov a fotografií z rozvojových krajín.

Cieľ kampane Ži fér

Kampaň ŽI FÉR odštartovala Platforma MVRO spoločne s členskými organizáciami v roku 2013. Cieľom kampane je osveta slovenskej verejnosti o tom, ako môže každý z nás ovplyvniť životy jednotlivcov v menej rozvinutých krajinách – aj našimi spotrebiteľskými rozhodnutiami.

Viac informácií na webe

Viac informácií o organizátoroch a o programe Rozvojového dňa nájdete na webstránke:

http://rozvojovyden.mvro.sk/.

Rozvojový deň sa koná každoročne pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe. Organizácia podujatia Rozvojový deň 2014 je podporená z prostriedkov programu SlovakAid a Európskej komisie.

Rozvojový deň 2014: Čo môžeme urobiť pre život vo férovejšom svete?
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM