Správy

Rozlúčka s posledným kĺbovým Ikarusom: Po Bratislave jazdil celých 20 rokov

Dopravný podnik pozýva priaznivcov verejnej dopravy na rozlúčku s legendárnym autobusom Ikarus 435, ktorý tento piatok vyjde na bratislavské cesty poslednýkrát.

Ilustračný obrázok k článku Rozlúčka s posledným kĺbovým Ikarusom: Po Bratislave jazdil celých 20 rokov
Zdroj: TASR

Ikarusy majú v Bratislave bohatú históriu. Tie prvé začali v hlavnom meste jazdiť už v roku 1967. O takmer 30 rokov neskôr, v roku 1996, bolo z petržalskej vozovne vypravených prvých dvanásť Ikarusov 435. Posledný z nich sa vydá na svoju záverečnú jazdu už tento piatok (20. mája 2016).

Do roku 1998 bolo do Bratislavy dodaných 96 kĺbových Ikarusov 435. Rozdelené boli do vozovní Petržalka, Jurajov dvor a Trnávka, odkiaľ pomaly vytláčali z premávky „čabajky“ – Ikarusy radu 280. Informuje o tom na svojej stránke portál imhd.sk.

Tento týždeň zvezie cestujúcich legendárny Ikarus poslednýkrát. „Dopravný podnik Bratislava pozýva priaznivcov verejnej dopravy na poslednú rozlúčku s autobusom značky IKARUS, ktorá sa začne dňa 20. mája 2016 o 15:00 hod. na zastávke MOST SNP,“ informuje Dopravný podnik Bratislava.

Rozlúčková jazda povedie po trase:

Most SNP – Einsteinova – Viedenská – Krasovského – estakáda – Bosákova – Most Apollo – Landererova – Dostojevského Rad – Autobusová Stanica

Následne bude IKARUS vypravený na trasy:

15:45 Autobusová Stanica – trasa linky č. 21 – Na Hriadkách – presun cez Eisnerovu – tunelík pod železnicou a Agátovu ulicu

16:50 Pri Kríži – trasa linky č. 83 – Technopol

17:40 Technopol – trasa linky č. 95 – Nám. Ľ. Štúra – presun cez Rázusovo nábr. a Staromestskú

18:10 Zochova – trasa linky č. 39 – Súhvezdná – presun do Vozovne Trnávka

Jazda autobusom je bezplatná, časy odchodov sú orientačné a budú závisieť od aktuálnej dopravnej situácie. Vozidlo jazdí v súčasnosti už len počas dopravných špičiek cez pracovné dni na linke 93. Po rozlúčkovej jazde by sa autobus mal zachovať a slúžiť na príležitostné jaz­dy.

Čítajte tiež: Bratislavská MHD: Električky nahradili omnibusy ťahané koňmi pred viac ako 120 rokmi

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM