Tomáš Stupavský Samospráva

ROZHOVOR: Starý most sa musí dokončiť do konca augusta, tak to vyplýva zo zmluvy, tvrdí hlavná dopravná inžinierka Bratislavy

Začiatkom februára Ivo Nesrovnal odvolal hlavného dopravného inžiniera mesta Tibora Schlossera a na jeho miesto nastúpila Tatiana Kratochvílová (55). Primátor od nej očakáva aktívnejší prístup pri riadených kľúčových dopravných projektov. Ako sa jej to zatiaľ darí, sa dočítate v našom rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR:  Starý most sa musí dokončiť do konca augusta, tak to vyplýva zo zmluvy, tvrdí hlavná dopravná inžinierka Bratislavy
Zdroj: TASR

Kedy vás primátor Ivo Nesrovnal oslovil s ponukou stať sa hlavným dopravným inžinierom Bratislavy?

V priebehu decembra a januára sme sa stretli trikrát a hovorili sme o dopravných témach. Obidvaja sme si vedeli predstaviť, že jednu z dopravných pozícií, ktoré na meste sú, budem zastávať ja.

Nebola to odmena za podporu v predvolebnom období, keď ste sa vzdali kandidatúry v prospech už v súčasnosti nového primátora? Alebo ho presvedčili vaše dlhoročné skúsenosti s dopravou v našom hlavnom meste?

Kandidovala som preto, lebo som chcela pomôcť Bratislave. Cesta, akou viedol mesto pán Ftáčnik nebola správna, podobný pocit som mala aj z pána Kňažka. Vyslovenie podpory Ivovi Nesrovnalovi bolo prirodzeným krokom.

V akom stave ste prebrali svoj nový úrad po predchádzajúcom vedení?

Dá sa povedať, že nie práve v najideálnejšom. Ihneď po nástupe do novej funkcie som musela začať riešiť problémy ako, meškajúce práce na nosnom systéme do Petržalky, pokuta za Dúbravskú radiálu, projekty ktoré je potrebné dopracovať…

Aké novinky ste zaviedla po nástupe do novej funkcie?

Komunikujeme s oddeleniami na magistráte, s dopravným podnikom, s inštitúciami, ktoré sa k projektom vyjadrujú, s mestskými časťami a ministerstvom. A samozrejme aj so zhotoviteľom stavby. To bohužiaľ nebolo na tomto úrade samozrejmosťou.

Čo hovoríte na stav v akom sa teraz nachádza prvá etapa budovania Nosného dopravného systému v Bratislave?

Vzhľadom, na to, že stav v akom sa teraz stavba nachádza analyzujeme, je na závery skoro. Faktom ale je, že stavba za posledné mesiace napreduje.

Ktorá časť mešká najviac (Starý most, Štúrová ulica, električka do Petržalky)?

Meškajú práce na mostnej konštrukcii a na Štúrovej ulici. Zhotoviteľ robí opatrenia na to, aby sa meškanie stavby dobehlo.

Myslíte si, že sa rekonštrukcia Starého mosta stihne v tomto roku?

So zhotoviteľom stavby hovoríme len o jednom termíne – to je ten, ktorý vyplýva zo zmluvy. Čiže 31.8.2015.

Je už známy nový harmonogram prác, podľa ktorého budú stavebné práce prebiehať?

Ako som vysvetlila v predchádzajúcej otázke, tlačíme na zhotoviteľa stavby, aby práce stihol dokončiť v pôvodnom termíne.

Vy vediete skupinu, ktorá má dohliadať na priebeh prác na Starom moste?

Áno, bola som poverená touto funkciou.

Uvažujete o prípadných sankciách, či pokutách pre zhotoviteľa stavby?

Tu platí to, čo som už uviedla. Po celkovej analýze stavby budeme robiť závery. Zatiaľ nechceme nič uponáhľať.

Ako bolo možné, že električky jazdili v Dúbravke po neskolaudovanej tra­ti?

Pred spojazdnením električky prebehla na trati technicko-bezpečnostná skúška. Neskôr tu bolo vydané dočasné užívanie stavby, to po predĺžení platí do 30.3.2015. Do tohto termínu musí byť stavba skolaudovaná, teda aj odstránené závady. Otázku, ako je to možné, je potrebné predložiť predchádzajúcemu vedeniu.

Ako hodnotíte stav bratislavskej MHD alebo celkovú dopravnú situáciu v hlavnom meste?

Bratislava má slušne založenú sieť mestskej hromadnej dopravy. Mesto potrebuje zlepšovať kvalitu električkových tratí, preferenciu mestskej hromadnej dopravy, kvalitu dopravných prostriedkov – tak, ako je to zapracované v Koncepcii rozvoja mestskej hromadnej dopravy. Len vtedy sa zvýši jej atraktivita, čo je cesta k riešeniu bratislavských dopravných problémov.

Aké novinky máte v pláne zrealizovať, aby sa dopravná situácia v Bratislave zlepšila?

V rámci projektov, ktoré mesto pripravuje, budeme dbať na bezpečnosť. Doprava je súčasťou verejného priestoru, ale platí to aj naopak.

Prečítajte si tiež: Nesrovnal už našiel flek pre svoju sympatizantku. Tatiana Kratochvílová je nová hlavná dopravná inžinierka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM