Nina Táborská Samospráva

Rozhovor so starostom: "Je ťažšie obhájiť, ako byť zvolený", hovorí Dušan Pekár

Prinášame vám sériu exkluzívnych rozhovorov s novozvolenými, alebo aj opätovne zvolenými, starostami všetkých mestských častí. Na otázky odpovedá starosta Ružinova, Dušan Pekár.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor so starostom: "Je ťažšie obhájiť, ako byť zvolený", hovorí Dušan Pekár
Zdroj: TASR

Nejde o vaše prvé víťazstvo, za starostu Ružinova ste zvolený po druhýkrát, boli však v niečom vaše pocity iné?

Je ťažšie obhájiť, ako byť zvolený. Pravdaže ma opäť potešila podpora Ružinovčanov, ktorí mi dali hlas. Aj keď účasť na voľbách nebola veľká, konkurencia bola silná a som vďačný, že mi obyvatelia Ružinova umožnili pokračovať v tom, čo sme spoločne s poslancami pred štyrmi rokmi začali.

Prečo bola podľa vás v Ružinove nízka volebná účasť?

Je to všeobecná atmosféra na Slovensku, nielen v Ružinove. Hoci sú starostovia a poslanci najbližšie k ľuďom, komunálne voľby nemali veľkú volebnú účasť. Myslím si, že to zapríčinil aj samotný termín, ktorý nebol zvolený veľmi šťastne.V pondelok bolo voľno, veľa ľudí bolo odcestovaných.To mi napokon hovorili aj samotní obyvatelia ešte v čase kampane – prišli by sme voliť, keby sme neboli odcestovaní.

Vaša kampaň pred voľbami hlásala, že „viete o svojich úspechoch, neúspechoch aj čo treba urobiť“, keby ste to mohli bližsie špecifikovať, aké boli vaše úspechy a neúspechy v minulom volebnom období?

Ružinovčanov veľmi zaťažujú divoko parkujúce autá. Mal som predstavu, že spoločne, ako v iných veľkých mestách, tento prolém dokážeme vyriešiť jednotne v celom meste. To sa, žiaľ, nepodarilo. Ďalším neúspechom bolo možno pomalé riešenie územných plánov zón, kde sme chyby urobili ako my, tak aj spracovateľ. K úspechom patrí určite revitalizácia Parku Andreja Hlinku a v minulom období sa nám tiež podarilo vybudovať bezpečný prechod na cyklocestu k Dunaju cez Bajkalskú, kde to bolo naozaj nebezpečné.

… a vaše priority?

Verím, že sa podarí spoločne s novým primátorom a ostatnými starostami spoločne dohodnúť na jednotnom parkovacom systéme v celej Bratislave. Verím tiež, že toto volebné obdobie pôjde spracovanie územných plánov zón oveľa rýchlejšie. Chcel by som rozhodne pokračovať v udržiavaní zelene a parkov a tiež vo zvyšovaní kapacít v materských školách.

Ružinovský úrad bol v poslednej dobe svedkom búrlivých diskusií najmä zo strany obyvateľov, ktorým sa nepáčil návrh konceptov Územných plánov Bajkalská – roh, Bajkalská – Drieňová a Štrkovecké jazero. Ako to vnímate vy?

Podľa mňa bolo veľmi dobré, že sme sa pustili do regulácie tohto územia. Čo ma mrzí je, že sme zatiaľ nedostali stanovisko primátora na vyhlásenie stavebnej uzávery – je to posledné, ktoré nám chýba. Dúfam, že v budúcnosti sa práve toto zlepší. Pokiaľ ide o diskusiu o tom, ako by malo v budúcnosti vyzerať okolie Štrkoveckého jazera, tak práve diskusia je potrebná – je to súčasť tvorby územných plánov zón.

Revitalizácia Parku Andreja Hlinku zahŕňala aj spojadznenie free wifi zóny, plánujete podobné vylepšenie zaviesť aj na iných verejných priestranstvách?

Pri spúšťaní wifi zóny v tomto parku sme si povedali, že chceme pokračovať aj so sponzorom na ďalších miestach v Ružinove. Predovšetkým je reč o námestiach a parkoch, ako napríklad Biopark na Ostredkoch, kde je veľká koncentrácia ľudí. Ďalšia taká zóna by mohla byť napríklad na Dulovom námestí či v parku pred Panuerópskou vysokou školou alebo ďalších parkoch v Ružinove.

Na záver by nás zaujímalo, či máte v Ružinove obľúbené miesto, kde rád trávite čas, a ktorým sa rád popýšite keď tu máte zahraničného hos­ťa?

Popýšiť sa môžeme hneď niekoľkými miestami. Top je určite Eurovea, čo málokto vôbec vie, že patrí ešte k Ružinovu. Štrkovecké jazero a jazero Rohlík považujem za vzácne územia v mestskej časti. Máme tu Dunaj, ktorý preteká cez Ružinov, cyklotrasu na hrádzi, ktorú rád využívam, keďže sa veľmi rád bicyklujem.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM