Nina Táborská Rôzne

Rozhovor: Slávnostná večera a túžba po novej rodine. Takto trávia Vianoce zvieratá v útulku

Čas Vianoc sa dotýka aj opustených zvierat v útulku. Pracovníci bratislavskej Slobody zvierat sa im snažia vytvoriť výnimočný deň špeciálnou chutnou večerou a množstvom darčekov. O tom, ako to počas sviatkov v útulku vyzerá nám porozprávala predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor: Slávnostná večera a túžba po novej rodine. Takto trávia Vianoce zvieratá v útulku
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Ako trávia zvieratá v útulku Vianoce?

Smutno… v čase, keď všetci z nás sedíme so svojimi najbližšími pri štedrovečernom stole, oni sú vo svojich kotercoch a úprimne sa tešia na ďalší deň, keď prídu ošetrovatelia, venčiari a možno aj niekto, kto si vyberie práve ich na adopciu. Snažíme sa im spestriť tento deň aspoň výdatnou večerou. Podáva sa kuracie mäsko s ryžou alebo cestovinami. Veríme spolu s nimi, že raz ten ich deň skutočne príde a oni budú odchádzať do novej rodiny.

Dostávajú nejaké hračky, navštevujú ich ľudia, prípadne nosia im oni darčeky?

Našťastie veľa dobrých ľudí na nich myslí po celý rok a nosí im krmivo, dobrotky, chodia ich venčiť,… Cez vianočný čas je to ešte znásobené. Snahu pomôcť vnímané cez množstvo ľudí, ktorí už skoro celý mesiac nosia denne veľa darčekov. Bez ich pomoci by sme len ťažko zvládli pomáhať týraným a opusteným zvieratám, ktorí u nás našli dočasný domov.

Ako si vyberáte službu cez Vianoce?

Pre nás je starostlivosť o všetkých v útulku prioritou a tomu samozrejme mnohí z nás podriaďujú aj svoj súkromný život. Nikdy nie je problém dohodnúť sa, kto bude počas sviatkov pracovať. V tento deň, budeme mať otvorený útulok síce len do 14.00, ale aj tak dúfame, že možno aj vtedy bude mať niekto miesto v srdci a príde si k nám vybrať ďalšieho člena domácnosti.

Prichádzajú pred Vianocami ľudia, ktorí si chcú adoptovať niektorého z obyvateľov útulku?

Áno, ale tento rok je výnimočný a prišlo ich oveľa viac ako minulé Vianoce.

Nebojíte sa, že živé vianočné darčeky vám po čase vrátia späť?

Nie, nemáme strach. Za posledné roky sa nám ešte ani raz nestalo, že by sa pred Vianocami adoptované zvieratko vrátilo. Skôr nás desí každoročný nárast opustených zvierat v útulkoch. K dnešnému dňu sme poskytli dočasný domov 2759 zvieratám a obávame sa, že toto číslo nie je konečné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM