Nina Táborská Rôzne

Rozhovor: Na Štedrý večer si pracovníci dispečingu Dopravného podniku ani nevydýchnu

Pod slovom Vianoce si každý jeden z nás predstaví teplo domova, rodinu a oddych pri vianočnom stromčeku. To však nie vždy platí, najmä keď sa opýtate niekoho z dispečingu Dopravného Podniku Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor:  Na Štedrý večer si pracovníci dispečingu Dopravného podniku ani nevydýchnu
Zdroj: Dnes24.sk

Zohratý kolektív musí v dňoch pracovného pokoja fungovať oveľa viac ako po iné dni. Okrem zimy, ktorá z pravidla spôsobuje množstvo komplikácií na cestách, sa o prácu postarajú aj nezodpovední vodiči individuálnej dopravy, úrazy v MHD a neprispôsobiví cestujúci. O tom, ako to teda funguje na dispečingu DPB počas Vianoc, nám porozprával Ing. Peter Dorička, zmenový vedúci dispečingu.

Zimné obdobie pre mnohých znamená lyžovačka, Vianoce, silvestrovské oslavy… Dispečeri a vodiči DPB to určite vnímajú inak. Čo všetko v zimnom období musíte ustrážiť a pri akých prípadoch najčastejšie zasahujete?

Z pohľadu dispečingu DPB je zimné obdobie náročnejšie na udržanie zjazdnosti cestnej komunikácie v úsekoch, kde premáva MHD. Ďalej sú to všetky mimoriadne udalosti, teda dopravné nehody, zranenia cestujúcich (poľadovica na zastávkach, pády cestujúcich…) a veľké percento tvoria cudzí účastníci, ktorí tvoria prekážku hlavne tam, kde sú otvorené koľajové trate. Ako príklad uvediem osobné motorové vozidlo, ktoré skončí po šmyku v koľajovom zvršku, čím znemožní prejazd električiek. Dokonca nie je v tomto období nič výnimočné, ak v priebehu 10 minút obdržíme desiatky až stovky telefonátov, či už od cestujúcich, alebo samotných vodičov.

Keď je zima mierna, tak sa dá povedať, že na cestách je relatívne pokoj. Keď sa však príroda proti človeku postaví, často niet úniku. Napríklad pred 2 rokmi cez Vianočné sviatky mrznúci dážď v mínusových teplotách spôsobil totálny kolaps trolejovej dopravy, spomínate si na túto situáciu?

V zimnom období neexistuje pojem „relatívne pokoj“, počas zimy majú rastúci charakter dopravné nehody nielen vozidiel MDH, ale hlavne cudzích účastníkov, ktorí prekážajú v premávke. No a nie v poslednom rade je to vandalizmus, ale to je v podstate celoročný fenomén. Na zimný kolaps spred 2 rokov si pamätám veľmi dobre, situácia trvala niekoľko dní a došlo k úplnému skolabovaniu električkovej a trolejbusovej dopravy. Vodiči aj vozidlá nám ostali na trati pod nánosom ľadu, skúšali sme všetky možné techniky, aby sa situácia zlepšila, ale vzhľadom na neustály mrznúci dážď, nebolo možné spojazdniť tieto linky MHD. Som tu 26 rokov, ale takúto zimu som nezažil.

Problémom nie sú len poľadovice, ktoré sa týkajú najmä kopcovitých terénov, ale aj husté sneženie. Aké mimoriadne udalosti ste počas takýchto nepriaznivých podmienkach už v podniku zažili?

Pre nás sú skoro vždy problémom kopcovité terény, stačí iba 5 cm snehu a je problém s prejazdnosťou MHD. V týchto úsekoch sa to často rieši odklonom alebo úplným pozastavením dopravy. V prípade, že celý deň sneží, táto situácia sa opakuje v danom úseku aj niekoľkokrát.

Určite ste mali službu aj počas Štedrého dňa, ako to vyzerá v tento deň na dispečingu?

Počas tých rokov to bolo niekoľkokrát, kedy som trávil Vianoce v práci. Keď boli moje deti malé, bolo to náročné, hlavne pre moju manželku. Teraz, keď sú už deti dospelé, berú to ako samozrejmosť. Vianoce na pracovisku síce nie sú ako doma v teple domova, ale na druhej strane musíme myslieť aj na ľudí, ktorí pracujú na sviatky tak ako my a samozrejme potrebujú sa dostať domov. Z tohto dôvodu máme napríklad nárast telefonátov, kde sa ľudia pýtajú napríklad na zmeny v premávke MHD počas Vianoc. Výhoda však je, že sú cestujúci v tomto období umiernenejší a majú umiernenejší tón hlasu.

Počuli sme, že máte aj Štedrú večeru a koláčiky. Aká tam v tento večer panuje atmosféra?

Štedrá večera na dispečingu nie je, tú máme každý doma a keď sa v práci stretneme, nikto nemá už chuť na jedlo čo i len pomyslieť a hlavne, nie je na to priestor. Do 01:00 až 02:00 v noci si nevydýchneme.

Zažili ste už aj taký Štedrý deň, ktorý bol z pohľadu verejnej dopravy a zásahov dispečingu natoľko rušný, že ste nemali čas na Vianoce ani pomyslieť?

Nepamätám si, že by bol tento deň pokojnejší, bez nehôd. Aj v tento deň sa snažia ľudia ešte nakúpiť posledné veci a často sa zbytočne ponáhľajú, čoho dôsledok bývajú dopravné nehody, úrazy ale aj straty.

Ste zohratý kolektív, ktorý tvorí profesionálny tím, určite sa viete medzi sebou dohodnúť, kto bude v službe počas Vianočných sviatkov, ako to teda funguje medzi vami?

Počas celého roka pracujeme rovnaký kolektív a tak to ostáva aj počas Vianočných sviatkov. Dokonca aj mladší kolegovia, ktorí majú ešte malé deti, si služby nemenia. Vždy sa snažíme Vianoce osláviť pred službou, alebo po nej.

Ďalším problémom je pre dispečing aj Silvester, keď mnohí oslavujú príchod Nového roka a zabávajú sa, dispečing DPB musí byť v absolútnom strehu. Najmä následky po oslavách sú často aj dramatické z pohľadu vandalizmu, ako teda vyzerá Silvester na dispečingu?

Tak tomuto dňu by sme sa chceli vyhnúť všetci, ale žiaľ, nejde to. Silvester je oveľa horší ako Vianoce. Okrem toho, že musíme v tento deň dohliadnuť na množstvo dopravných obmedzení a príkazov, stretávame sa s cestujúcimi pod vplyvom alkoholu, ktorý celú náročnú situáciu, ešte oveľa viac komplikujú. Napríklad po skončení Silvestrovských osláv premáva aj nočná električková doprava, ktorá odváža masu ľudí z námestí a práve v tom čase musí naše oddelenie fungovať na tisíc percent. Roky praxe a skúseností nás ale naučili, že sme voči takýmto stresujúcim situáciám odolní a vieme ich riešiť pod tlakom.

Dúfame, že Nový rok je na dispečingu DPB pokojnejší a tí ktorí pracujú ho môžu popri práci aj dôstojne osláviť…

Tu môžem skonštatovať, že Nový Rok je asi z tohto obdobia najpokojnejší. Problémom sú však cestujúci pod vplyvom alkoholu, ktorí nám vo vozidlách zaspali. A úprimne povedané, je ich veľmi veľa.

Spomínate si aj na nejakú kurióznu alebo veselú situáciu, ktorá sa vám počas Vianočných sviatkov stala?

Napríklad minulý rok sa nám stalo, že sme na podnet cestujúcej hľadali v električke zabudnutý kostým Snehulienky. Našiel sa a pani mohla spokojne osláviť Silvester. Opakom sú však prípady starších cestujúcich, ktorých nám je často veľmi ľúto. Na Prvý sviatok vianočný okolo 4:50 volala na dispečing 91-ročná pani, ktorá čakala už 30 minút na zastávke a neprišiel žiaden autobus. Chcela ísť do Petržalky do Tesca, aby sa mohla poprechádzať, pretože je sama.

Foto: Dopravný podnik Bratislava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM