Tomáš Stupavský Rôzne

ROZHOVOR: Ako sa žije Slovákom v Hainburgu? Niektorí domáci obyvatelia majú voči komunite predsudky

Rakúske mesto Hainburg je už známe každému Bratislavčanovi. Práve lokalita za hranicami sa v posledných rokoch stala obľúbeným miestom pre mnoho Slovákov, ktorí si tu zakladajú svoje rodiny. No ako prijali novú komunitu tamojší občania?

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Ako sa žije Slovákom v Hainburgu? Niektorí domáci obyvatelia majú voči komunite predsudky
Zdroj: Dnes24.sk

Už túto nedeľu sa v Rakúsku uskutočnia komunálne voľby, do ktorých sa budú môcť zapojiť aj Slováci žijúci v Hainburgu. Tým je veľakrát vyčítané zo strany domácich obyvateľov, že stále žijú svoj reálny život v Bratislave a do diania v meste sa vôbec nezapájajú. Zmeniť tento prístup bude chcieť aj slovenský kandidát na mestského poslanca Hainburgu Rastislav Pavlík. Ten pre Bratislava24.sk prezradil ako sa Slovákom v malebnom rakúskom meste žije:

Čoraz viac ľudí sa sťahuje za slovensko-rakúske hranice. O čo lepšie sa žije v Hainburgu ako v Bratislave?

Hainburg je od centra Bratislavy vzdialený 10–15 minút autom alebo autobusom. Mnohé mestské časti sa nachádzajú od centra o mnoho ďalej. Doprava do Bratislavy, otvorený schengenský priestor, blízkosť Slovenska, pokojná atmosféra pre bývanie, fungujúce služby, jazykové možnosti, rozšírené pracovné príležitosti v oboch krajinách, ceny pozemkov, pohonných látok, vybraných tovarov, to sú hlavné dôvody prečo sem Slováci prichádzajú.

Ako dlho tam už bývate a prečo ste sa rozhodli práve pre toto mesto?

Začíname už tretí rok. Rozhodli sme sa v súčinnosti s ďalšími priateľmi. Vyberali sme z viacerých miest, ale Hainburg sa nám ukázal ako miesto s najlepšou infraštruktúrou pre bývanie s pokojnou atmosférou, nádhernou prírodnou a historickou scenériou.

Koľko Slovákov približne žije v Hainburgu?

Približne 1200, ale podotýkam, že sú to iba obyvatelia nahlásení na trvalý alebo prechodný pobyt.

Ako vás prijali vaši rakúski spoluobčania? Vychádzate s nimi dobre?

S mladšou generáciou je to v pohode, niektorí starší z viacerých dôvodov majú predsudky (napr. boli vysťahovaní po vojne, nerozumejú slovenčine), ale v mnohých prípadoch je to iba o vzájomnej komunikácii. Najväčšími „rozbíjačmi ľadu“ sú naše deti, ktoré sa rozprávajú a hrajú striedavo v nemčine a slovenčine. Pre nás dospelých sú to stretnutia pri vianočnom punči na ulici alebo pri lokálnom vínku v Heurigene (lokálnej vieche). Možno raz v Hainburgu nadviažeme na tradície tolerantného starého Prešporku.

Zaujímajú sa tamojší Slováci o verejný život v Hainburgu? Aktívne sa zapájajú do diania v meste?

Zatiaľ to bolo v obmedzenej forme, niektorí sa angažovali okolo dopravy, zníženia kvality bývania v meste alebo výstavbe nového nákupného centra priamo pri starom centre.

Počul som, že Slovákom je mnohokrát vyčítané, že do Hainburgu chodia iba prespávať a svoj reálny život žijú stále v Bratislave? Viď práca, voľný čas.

Áno, žiaľ je to tak. Podobne je to so satelitmi v okolí Bratislavy. Preto som prišiel s myšlienkou stavať medzi-kultúrne mosty a organizovať podujatia, na ktorých sa stretávajú rakúski, slovenskí, a ďalší občania EÚ.

Chceli by ste, aby sa slovenská komunita ešte rozrastala?

Vyjadrím sa diplomaticky, radšej by som bol za opatrný rast komunity. Negatíva sa môžu prejaviť, tak ako v mnohých satelitoch v okolí Bratislavy. Je mi, ale jasné, že trend sa nedá zastaviť. Aj keď je v meste stavebná uzávera, mnohí rakúski občania predávajú svoje domy, a skoro výhradnými kupcami sú Slováci.

V nedeľu sa v Rakúsku uskutočnia komunálne voľby a vy kandidujete na poslanca mesta Hainburg. Čo vás k tomuto kroku viedlo?

V Bratislave som sa angažoval na komunálnej úrovni a vždy bolo čo riešiť. Niečo presadiť, zmeniť a pomôcť. Takisto dnes je mnoho vecí v Hainburgu, ktoré by sa dali presadiť. Napríklad priniesť to pozitívne, čo dnes funguje v oblasti samospráv na Slovensku.

Veríte, že vám občania zveria svoju dôveru?

Sám som zvedavý. Tieto voľby sú lotériou. Ak by Slováci využili svoj potenciál, tak by to malo vyjsť.

Myslíte si, že sa do volieb zapoja aj Slováci?

Zo 4 tisíc voličov je zhruba 800 voličov slovenských občanov, čo je skoro 20 percent. Budem v prognóze opatrný, myslím, že to bude trochu menšie percento účasti ako v komunálnych voľbách na Slovensku. Slováci ešte nevedia, že majú právo zvoliť svojich zástupcov do zastupiteľstva. Aj to sa snažím zmeniť cez blog www.hainburg.sk.

Čo by ste chceli ako poslanec v Hainburgu zmeniť?

Vzájomnou komunikáciu slovenských občanov s mestom a domácim obyvateľmi. Na jednej strane by sme mali viac formulovať naše požiadavky na mesto, na druhej strane musí mesto rozumieť tomu o čom hovoríme. Sú tu aj štandardne rozvojové aktivity ako v iných rastúcich mestách: dostavba školy, zvýšiť počet tried pre malé deti (jasle), oživenie mesta (služby, turistika, kultúra), doprava, regulácia výstavby, športové a rekreačné aktivity a podobne…

Hainburg
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM