Michaela Katonová Rôzne

ROZHOVOR: Káva v mačacej spoločnosti? "Vyberáme mačacie osobnosti, ktoré si vedia získať človeka," hovoria majiteľky

Predstavte si, že sedíte v kaviarni obklopení mačkami. Hoci sú mačacie kaviarne pre Slovákov stále raritou, nájdete ich už aj v Bratislave. Jednou takou sú Mačinézy. Miesto, kde si nielen vychutnáte kávu v netradičnom prostredí, ale ktoré aj pomáha opusteným zvieratám v núdzi.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Káva v mačacej spoločnosti? "Vyberáme mačacie osobnosti, ktoré si vedia získať človeka," hovoria majiteľky
Zdroj: Dnes24.sk

Prečítajte si rozhovor s Kornéliou Ševčíkovou a Simonou Vitanovou, ktoré stoja za jedinečným projektom kaviarne Mačinézy.

Kde sa zrodil nápad vytvoriť mačaciu kaviareň?

Predovšetkým to vzniklo celé z lásky k mačkám. Vždy sme snívali o spoločnom útulku, čo je však v dnešnej dobe veľmi náročné a popravde si na to ešte netrúfame. Kedže nám rukami už prešlo plno zvierat, ktoré si našli úžasné domovy, rozhodli sme sa na tomto princípe postaviť aj koncept našej kaviarne. Mačičky sú u nás len dočasne a čakajú tu na trvalý milujúci domov. Kaviareň teda vnímame ako malý začiatok splnenia nášho sna.

Fungujete ako klasická kaviareň alebo máte nejaké obmedzenia?

Naša kaviareň funguje na trošku inom princípe ako je to vo svetových metropolách. Naše zákony nedovoľujú pohyb zvierat v gastronomických prevádzkach. Máme kaviarenskú časť a „mačaciu miestnosť“. Zákazník príde a je na jeho zvážení, či si chce vychutnať kávu v spoločnosti mačičiek alebo nie. Zo začiatku sme boli smutné, kedže sme si to predstavovali ako v pražskej kaviarni, ale časom sme si zvykli a takisto aj naši zákazníci. Väčšina si pochvaľuje, že sú v bližšom kontakte s našimi mačacími obyvateľmi.

Máte aj mačky štamgastov?

Aktuálne máme tri mačičky, ktoré sú s nami od začiatku. Dvoch kocúrov Gabowského a Elisa. Treťou je deväť mesačná mačička Bella. Sú veľmi kontaktné a milujú spoločnosť ľudí. Zámerne sme vybrali také mačacie osobnosti, ktoré sa radi líškajú a vedia si získať človeka. Gabko je už starší kocúr oproti Belle a Elisovi, čiže od neho moc aktivity netreba čakať, väčšinu dňa prespí. Je to taký gaučák, prezývame ho aj Gabo introvert. On napríklad čakal v útulku polovicu svojho života (skoro tri roky ) čo je neuveriteľné, že si ho nikto nezamiloval. Jemu by sme dopriali ako prvému láskyplný domov. Veľmi dúfame, že adopcie sa rozbehnú a pôjdeme takou cestou akú sme si vysnívali. Dali sme si cieľ, že by sme chceli adoptovať aspoň jednu mačičku mesačne.

Spomínali ste, že mačičky u vás čakajú na trvalý domov. Ako vnímate súčasnú situáciu, nemyslíte, že opustených zvierat stále pribúda?

Keďže sa v záchranárskych kruhoch pohybujeme nejaký ten rok, máme kamarátov a známych po celom Slovensku, ktorí sa každý deň venujú pomoci opusteným zvieratám. Žiaľ na Slovensku sa každým rokom situácia opustených zvierat zhoršuje, aj keď sa o tom v médiách nerozpráva. Útulky praskajú vo švíkoch, veľa občianskych združení funguje len na dobrovoľných príspevkoch od ľudí s dobrým srdcom. Na uliciach, v rómskych osadách či v zlých podmienkach stále čakajú stovky zvierat na lepší život. Častokrát sú to prípady, kedy sa človeku tisnú slzy do očí. Čo je najdôležitejšie, chýba nám zákon o ochrane zvierat. Materiálne či finančné zbierky sú to najmenej čo môžeme urobiť pre opustené zvieratá a týchto skvelých ľudí, ktorí sa o nich s láskou starajú a zachraňujú ich. Práve sme ukončili zbierku pre OZ Záchranný koráb, ktorá dopadla nad naše očakávania. Vyzbieralo sa plno diek, plachiet, skoro sto kilogramov kvalitného krmiva a takisto pomohli ľudia aj finančne. Celé nás to stálo minimum času a námahy, no výsledok bol skvelý.

Môžu si hostia priniesť svoje vlastné mačky?

Hostia si svoje mačičky do kaviarne nemôžu nosiť, už zo spomínaných hygienických dôvodov, ale takisto aj z bezpečnostného hľadiska pre tie naše. Nikdy nemôžeme vedieť v akom zdravotnom stave je iná mačička a nechceme ich v žiadnom prípade vystaviť nejakým ochoreniam. Takisto si mnoho ľudí myslí, že nájdenú mačičku z ulice môžeme prichýliť. Žiaľ, aj keď by sme rady, karanténnu miestnosť nemáme. Zakaždým sa však snažíme pomôcť mačičku umiestniť v dočasnej opatere a zabezpečiť veterinu.

Sú veci, ktoré sa u vás v kaviarni nesmú?

Zakázali sme konzumáciu koláčov a iného jedla v mačacej miestnosti, nakoľko špeciálne Bella je veľký pažravec a mala tráviace problémy. Prísne zakázané je kŕmiť mačky bez nášho dovolenia. Ak ľudia chcú, môžu im priniesť granule alebo konzervy, veľmi sa potešíme. Keďže naše mačky sa boja malých detí, najmä Elis, odporúčame rodičom aby sa usadili v kaviarenskej časti a keď chcú, môžu sa ísť detičky vedľa pozrieť a pohladkať ich, ale len v sprievode dospelého. Ostatné veci, ako nerušiť počas spánku, nenaťahovať a nasilu brať na ruky sú hádam každému mačkárovi jasné. Predsa len mačka je svojské zviera a musí sa jej chcieť.

Aké sú vaše plány do budúcna?

Je toho naozaj veľa, momentálne pripravujeme ďalšiu „mačaciu kolekciu“ s názvom „Adopt! Don´t Buy“. Máme nálepky, tričká či odznaky a polovica vyzbieraných peňazí pôjde útulkom. Takisto sa chystáme organizovať „mačací blšák“. Ak sa ľuďom zapáči, budeme ho robiť každý mesiac. Každá máme mimo kaviarne rozrobené projekty, ktoré chceme spojiť s priestormi Mačinézy. Plánov a predstáv máme naozaj veľa, avšak čas a sem tam aj energia chýba. Keďže v kaviarni pracujeme len my dve, trávime tu každú voľnú chvíľu. Sviatky či voľno pre nás neexistuje, mačičky potrebujú nakŕmiť a spoločnosť. I keď je toho niekedy viac, naozaj si nemôžeme sťažovať. Nie každý si môže v práci odbehnúť za dvere, vyvaliť sa na gauč a počúvať spokojné pradenie. Pre nás je to práca, ktorá nás naozaj baví.

Prečítajte si tiež: Chcete pomôcť zvieratám v útulku na Poliankach ? Pracovníci privítajú každú pomocnú ruku

Mačacia kaviareň Mačinézy
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM