Tomáš Stupavský Rôzne

ROZHOVOR: „Dnes je agresivita u cestujúcich oveľa väčšia ako v minulosti“ tvrdí skúsený vodič MHD

Byť celý život verný jednému povolaniu, to sa pomaly stáva raritou. Pán Miroslav Vajcik (na obrázku vľavo) je príkladom vzornej lojality voči svojmu zamestnaniu. Už 29 rokov sa živí ako vodič mestskej hromadnej dopravy (MHD) a za ten čas zažil na bratislavských cestách množstvo zaujímavých situácií.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: „Dnes je agresivita u cestujúcich oveľa väčšia ako v minulosti“ tvrdí skúsený vodič MHD
Zdroj: Dnes24.sk

Ako dlho pracujete pre Dopravný podnik Bratislava (DPB) ako vodič mestskej hromadnej dopravy?

Po skončení strednej školy som absolvoval v tej dobe ešte povinnú vojenskú službu, po jej skončení som si hľadal zamestnanie, aby som sa mohol postaviť na vlastné nohy. Zamestnal som sa v Dopravnom podniku Bratislava kde pracujem už 29 rokov.

Vždy ste chceli byť šofér mestskej hromadnej dopravy? Prečo ste sa rozhodli práve pre toto povolanie?

Počas vojny som si urobil vodičský preukaz na autobusy a po jej skončení som sa zamestnal v DPB ako vodič, časom sa však moje zamestnanie stalo „diagnózou“.

Koľko rokov by ste ešte chceli jazdiť?

Teraz už mám pár rokov do dôchodku a prácu by som určite nemenil. Čiže už len 12 rokov.

Jazdíte autobusom, električkou, či trolejbusom?

V roku 1985 som sa zamestnal ako vodič električky a na tejto pozícií som bol približne 6 rokov. Vo februári 1992 som prestúpil pozíciu šoféra autobusov, kde pôsobím do dnešného dňa a toto povolanie mi vyhovuje.

Čo vás na vašej práci najviac baví?

Práca s ľuďmi, s ktorými spolupracujem, sme v Jurajovom dvore veľmi dobrý a zohratý kolektív. V minulosti bolo povolanie vodiča DPB brané ako vážené zamestnanie, časom sa však situácia zmenila a správanie cestujúcich sa rapídne zmenilo, žiaľ k horšiemu.

Ako hodnotíte bratislavskú verejnú dopravu? Bola v minulosti lepšia alebo horšia?

Na cestách bolo oveľa menej áut a jazdilo sa jednoduchšie a ľahšie, dnes sú bratislavské cesty preplnené a samotní vodiči osobných áut sú často nedisciplinovaní.

Na ktorej linke jazdievate najradšej?

Už štvrtý rok jazdím na jednej trase linky číslo 57. Je to trasa od Jurajovho dvora na Žabí majer. Túto trasu považujem za pokojnú, nakoľko sa ma špičky a preplnené križovatky netýkajú.

Ktorá trasa je naopak pre vás najnáročnejšia alebo najobávanejšia?

Vo všeobecnosti platí, že najnáročnejšie trasy sú tie, ktoré idú cez križovatky a cesty s rozkopávkami. Táto doba so sebou priniesla oveľa viac vodičov individuálnej dopravy, cesty sú preto ďaleko viac preplnené a ľudia uponáhľaní. Preto sa stáva pravidlom, že na cestách sa stretávame s nervóznymi a neohľaduplnými vodičmi.

Čiže uprednostňujete kratšie alebo dlhšie trasy?

Nevyberám si, jazdím na linke, ktorá mi je pridelená. Som rodený Bratislavčan a strávil som tu celý svoj doterajší život a poznám ju skrz na skrz. Ako vodič autobusu už skoro 30 rokov, preto ju poznám ako svoju dlaň.

Absolvovali ste niekedy jazdu aj v nočnom spoji? Sú tieto linky nebezpečné?

Robil som aj na nočnom spoji. Záleží, či je v ten deň nejaká akcia. Cez týždeň to býva pokojné, ale cez víkendy, keď sa mladí ľudia chodia zabávať, často sa stáva, že ničia a devastujú interiér vozidla.

Už vás niekedy nejaký cestujúci v autobuse ohrozoval?

Jednu takúto službu som zažil ešte keď som jazdil na električkách. Dvaja cestujúci napadali vo vozidle jednu ženu, ktorú som si zastal. Po príchode na Hlavnú stanicu na konečnú zastávku napadli aj mňa, avšak do príchodu polície sa podarilo mne a privolaným dispečerom útočníkov spacifikovať.

Ak môžete posúdiť správanie cestujúcich teraz a v minulosti, v ktorom období boli ľudia ohľaduplnejší?

V dnešnej dobe je agresivita u cestujúcich oveľa väčšia ako v minulosti, dnešná doba so sebou priniesla viac útokov, či už verbálnych alebo fyzických.

Aká najkurióznejšia vec sa vám počas vašej dlhej služby stala?

Bolo by toho veľa…Je to z čias keď som jazdil na električke, kolega predo mnou mal strhnutý zberač a zotrvačnosťou prešiel polovicu zastávky a prišiel sa ma opýtať či som aj ja bez prúdu,…keď som mu ukázal pred mojim vozidlom zavesený zberač troleji, ihneď pochopil prečo nemá prúd.

Aj vás niekedy niekto za vašu jazdu pochválil?

Keďže jazdím stálu trasu, mám stálych cestujúcich, ktorých občas počkám keď vidím, že sú starší, začo ma občas pochvália.

Šoféri MHD sa častokrát stanú účastníkmi dopravných nehôd. Mali ste za tie roky aj vy nejaké kolízie??

Žiadnu vážnejšiu nehodu som našťastie nemal, boli to skôr oškreté plechy.

Prečítajte si tiež: Idem autobusom prvýkrát a nevedel som, že mám mať lístok. Prečítajte si najoriginálnejšie výhovorky čiernych pasažierov

Zdroj foto: Miroslav Vajcik

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM