Tomáš Stupavský Samospráva

ROZHOVOR: „Bratislavčania mi dali príležitosť robiť veci, ktoré považujem za dôležité,“ hovorí primátor Ivo Nesrovnal

Štúrova, Starý Most, Hlavná stanica... Aktuálneho primátora čakalo hneď od nástupu do funkcie viacero zložitých káuz. Ako Ivo Nesrovnal hodnotí svoje doterajšie pôsobenie v úrade? V rozhovore sa o bratislavskom primátorovi dozviete viac.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: „Bratislavčania mi dali príležitosť robiť veci, ktoré považujem za dôležité,“ hovorí primátor Ivo Nesrovnal
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Ako hodnotíte svoje doterajšie počínanie si vo funkcii primátora mesta Bratislava?

To by mali hodnotiť Bratislavčania, ale od prvého okamžiku intenzívne robíme, nastoľujeme vnútorné manažérske procesy, ktoré tu neexistovali. Riešime nevýhodné zmluvy, zachraňujeme zbabrané projekty, ale ohodnotiť samého seba je dosť ťažké.

Predstavovali ste si, že práca primátora bude ťažšia alebo naopak ľahšia?

Som zvyknutý na ťažkú prácu, keďže pred funkciou primátora som viedol medzinárodnú poradenskú firmu, súčasná práca je rovnako náročná a nedá sa merať hodinami. V podstate ste v zamestnaní od rána do večera, stále riešim veci, aj keď som napríklad na prechádzke. Ale nesťažujem si, pretože Bratislavčania mi dali príležitosť robiť veci, ktoré považujem za dôležité, aby sa toto mesto začalo vracať k európskemu štandardu.

Čo sa vám za pol roka podarilo splniť z vašich priorít, ktoré ste si naplánovali?

Je tu veľa neviditeľnej práce, ktorú Bratislavčania nevidia. Ako som spomenul, ide napríklad o nastavovanie manažérskych procesov, pretože na úrade bol doslova chaos. To znamená, že nikto napríklad neevidoval spisy, chýbal registratúrny poriadok, neexistoval systém kontroly podpisovania dokumentov, jednotlivé oddelenia sa nekoordinovali, boli tu nevýhodné zmluvy, ktoré sme museli skontrolovať, takže som rád, že sa nám tieto veci podarilo vyriešiť. Ďalej sme začali riešiť priestor pred Hlavnou stanicou, naštartovali sme výstavbu Starého mosta, aby bol dokončený načas, na Štúrovej ulici prebieha rekonštrukcia, riešime odstraňovanie grafitov, vizuálny smog, zapájame ľudí bez domova do skrášľovania verejných priestorov, reorganizujeme prácu mestskej polície, aby bolo viacej pochôdzkarov, čiže robíme čo môžeme.

Myslíte si v globále, že sa vám darí postupne „zaceľovať diery“, ktoré tu ostali po bývalom vedení?

Problém je v tom, že mesto sa vyvíjalo 25 rokov, preto nemôžeme povedať, že všetkému na vine je predchádzajúce vedenie, aj keď oni tiež neriešili tie štrukturálne veci – napríklad Bratislava nemá stavebný úrad a my nevieme odstrániť ani jednu čiernu stavbu. No najväčším problémom je, že my nemôžeme iniciatívne robiť veci, ktoré nám nedovoľuje zákon. A sú veci, ktoré zákon neupravuje, napríklad regulácia vonkajšej reklamy, herní a alkoholu na verejnosti.

Aké veci, ktoré ste si naplánovali nevyšli úplne podľa vašich predstáv?

Ako som povedal, nečakal som, že tu bude taký chaos ohľadom zákonných kompetencií. Čakal som, že aj úradníci na magistráte budú aktívnejší. Prekážal mi laxný prístup niektorých jednotlivcov.

Na mestských zastupiteľstvách to častokrát vyzerá ako na divokom západe. Ako sa vám spolupracuje s mestskými poslancami?

Politické strany sa bohužiaľ rozpadávajú a stávajú sa z nich marketingové projekty, skupiny a potom sa v tom ťažko ideovo orientujete. Ja sa vždy snažím o konsenzus – nakoniec videli sme to aj v tom projekte, ktorý sa nám podarilo presadiť a to konkrétne v obsadzovaní mestských podnikov výberovým konaním. Poslanci s tým mali spočiatku problém, ale v ďalších mesiacoch sa nám ich podarilo presvedčiť, že tá cesta transparentnosti a profesionality je lepšia.

Ste spokojný, že stavebné práce v rámci dopravného nosného systému napredujú?

Robíme všetko preto, aby sa celý projekt stihol načas dokončiť. Bratislavčania boli frustrovaní, že sa nič nedialo a tak sme do toho nastúpili veľmi energicky. Vykonávali sme kontroly a výsledkom je, že napríklad konštrukciu nového Starého mosta už máme vysunutú nad Dunajom za jeho polovicou. So Štúrovou ulicou je väčší problém, lebo tá mala byť už hotová v júni, ale zhotoviteľ ma uistil, že aj napriek menším problémom by sa malo pomaly s prácami finišovať.

Komunikovali ste aj s podnikateľmi zo Štúrovej? Bude sa mesto snažiť nejakým spôsobom nahradiť ich straty spôsobené uzávierkou ulice?

Ja ich chápem, že sú rozhorčení a je to vina toho, kto takto neuvážene pripravoval celý projekt. Komunikujeme s nimi a snažíme sa ich vždy informovať, aké práce budú nasledovať. Magistrát ale neuvažuje o finančnej kompenzácii pre tamojších podnikateľov. Chceme ulicu čo najskôr dokončiť.

Prejdime k príjemnejším témam. Práve prebiehajú letné prázdniny. Čo to pre vás znamená? Boli ste alebo sa chystáte niekam na dovolenku?

Ja mám rád leto v meste. Zbožňujem prázdne, rozpálené ulice, lebo vtedy má človek viac to mesto pre seba. Ja nemám ani túžbu ísť niekam preč, v Bratislave je teplo tak isto, tak načo odchádzať niekam inam. Bol som chvíľu na dovolenke, ale ja mám skôr pracovné leto. Ale dúfam, že sa mi ešte podarí niekam odskočiť si s rodinou.

Ako zvyčajne trávite voľný čas počas pekných horúcich dní?

Už moji rodičia ma brávali k Dunaju, čiže som naučený tráviť čas práve poblíž tejto rieky. Chodím často na Kolibu, do vinohradov v Rači.

Chodíte sa v Bratislave aj kúpať? Ak áno, ktorá vodná plocha je vaša najobľúbenejšia?

Kúpalisko Tehelné pole som mal kedysi veľmi rád, ale v Bratislave je veľmi veľa ďalších príležitostí, kam ísť k vode. Máme tu množstvo jazier: Štrkovec, Vajnorské jazero, Zlaté piesky, jazero v Rusovciach v Čunove, len problém je, že na nie všetky je dobrý príjazd alebo niektoré sú špinavé. Ale najradšej sa chodím kúpať na Zlaté piesky.

Patríte aj k fanúšikom cyklistiky? Rád jazdíte na bicykli alebo dokonca chodíte na ňom do práce?

Som z Ružinova, čo je takmer samá rovina, čiže som bol od malička zvyknutý jazdiť všade na bicykli a pokladám to za dôležitý dopravný prostriedok a aj taký slobodný spôsob života. Ale teraz ako primátorovi sa mi v obleku na bicykli jazdí ťažšie a navyše sa človek spotí, no a so sprchovaním v práci je to problém :-).

Vychutnávate si vo večerných hodinách aj čaro historickej časti mesta, kde je množstvo reštaurácií a podnikov? Alebo dávate skôr prednosť pobytu v prírode?

Pracujem v centre mesta, čiže vždy prechádzam cez reštaurácie a podniky. Ale je pochopiteľné, že odkedy mám rodinu, tak trávim radšej voľný čas s ňou niekde mimo centra.

Keď už sme pri tom centre. Čo hovoríte na úroveň cestovného ruchu v Bratislave, môžu byť zahraniční turisti spokojní s aktuálnou ponukou v našom meste?

Bratislava má svoju turistickú organizáciu, do ktorej ide veľmi veľa peňazí. Veci sa už hýbu dobrým smerom, ale ešte stále je čo vylepšovať. Turistov treba viacej zobrať do regiónu, aby tu ostali dlhšie ako na tých niekoľko hodín. Čiže zamerať sa aj na niečo iné ako im ukázať „iba“ Čumila. Preto ich musíme prinútiť, aby išli do Malaciek, do Pezinka na víno, do Senca sa kúpať. Treba sa nielen zamerať na zahraničné trhy, ale aj na susedské regióny.

Radí sa medzi vaše koníčky aj šport? Môžu vás napríklad niekedy Bratislavčania pristihnúť niekde, ako v bežeckom úbore vylepšujete kondičku?

Pravidelne chodím behávať na Železnú studničku. Tam mám vyhliadnutú takú desať kilometrovú trať, ktorú sa snažím absolvovať každý víkend.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM