Tomáš Stupavský Rôzne

Pri Rotunde na Železnej studničke pribudli dva lodné kontajnery. S obnovou obľúbeného areálu ale stále nezačali

Na jeseň minulého roka podpísal Magistrát hlavného mesta Bratislavy zmluvu o nájme pozemkov na 25 rokov s firmou Orava-Stav. Tá patrí rodine Hlinovcov. O revitalizáciu celého areálu sa bude starať manželka parlamentné poslanca Alojza Hlinu. Tá tvrdí, že s obnovou pozemku sa môže začať až teraz.

Ilustračný obrázok k článku Pri Rotunde na Železnej studničke pribudli dva lodné kontajnery. S obnovou obľúbeného areálu ale stále nezačali
Zdroj: Dnes24.sk

Areál lesnej Rotundy na bratislavskej Železnej studničke sa má dočkať obnovy. Ešte na jeseň minulého roka sa o tento počin prihlásila firma Orava-Stav, ktorá zrekonštruuje Labutí pavilón, postaví mestskú horáreň, tanečný parket či detské ihrisko.

Ako bolo spomenuté spoločnosť vlastnia Hlinovci. Martina Hlinová pôvodne plánovala začať so stavebnými prácami už v januári, no pre komplikácie s nájomcom starých priestorov sa harmonogram prác posunul.

„Minulý týždeň sme si boli prevziať preberací protokol celého pozemku. Udialo sa tak okamžite ako sa vyriešili všetky formality so starým nájomcom,“ povedala pre Bratislava24.sk Martina Hlinová.

Už sa môže začať s čistením pozemku

Podľa Hlinovej sa začiatok prestavby odkladal kvôli upresneniu, ktoré súčasné objekty sa môžu zbúrať, a ktoré naopak zostanú. Momentálne sa v areáli nachádzajú aj dva veľké lodné kontajnery.

„Kontajnery boli dovezené kvôli likvidácií niektorých pôvodných stavieb. Onedlho začneme s búraním budov, čistením pozemku a jeho následným oplotením,“ doplnila Hlinová.

Celý areál sa má obnoviť do 30 mesiacov od podpisu zmluvy. S otázkou prečo došlo ku komplikáciám pri odovzdávaní pozemku novému nájomcovi sme oslovili magistrát. No na jeho vyjadrenie stále čakáme.

Prečítajte si tiež: Na pozemkoch sanatória na Železnej studničke má vyrásť moderné zdravotnícke a rehabilitačné centrum

Hlavné mesto vyhlásilo súťaž pred rokom. Následne sa našiel jediný uchádzač, ktorým bola firma Orava-Stav. Magistrát podpísal na jeseň minulého roka so spoločnosťou zmluvu o nájme pozemkov na 25 rokov. Tá bude za vyše 5000 štvorcových metrov parciel platiť mestu symbolický nájom vo výške jedného eura ročne. Orava-Stav však musí celý areál obnoviť na vlastné náklady.

Predložené podmienky schválili aj mestskí poslanci. „Nájomca sa zaväzuje vybudovať areál reštaurácie podľa podmienok stanovených vo vyhlásení verejnej obchodnej súťaže," uvádza sa aj vo zverejnenej nájomnej zmluve.

Kompletná rekonštrukcia

Martina Hlinová už vlani uviedla, že hlavnými prioritami bude rekonštrukcia Labutieho pavilónu v čo najväčšej možnej miere podľa pôvodného plánu a veľkosti, a tiež výstavba mestskej horárne. Spomínaný objekt horárne by mal fungovať ako reštaurácia a podkrovie sa prispôsobí tak, aby slúžilo na prednášky alebo ako učebňa pre školy a škôlky v prírode.

V oblasti Labutieho jazera sa budú konať kultúrne podujatia či výstavy. V rámci obnovy areálu sa počíta aj s vybudovaním novej terasy, tanečného parketu, oddychovej plochy s lavičkami, detského ihriska a ohrady so zvieratami. Vystavať by sa mali aj drevené prístrešky s ohniskom, bufety a obnoviť sa má aj objekt Rotundy.

Počas revitalizácie areálu sa má tiež vytvoriť terasa s exteriérovým sedením, tanečný parket, oddychové plochy s lavičkami, detské ihrisko a ohrady so zvieratkami. Pribudnúť tiež majú drevené prístrešky s ohniskom a možnosťou sedenia, drevený prístrešok s bufetom a obnoviť sa má aj objekt Rotundy.

Martina Hlinová v Bratislave prevádzkuje trojicu podnikov. Dve známe reštaurácie v centre Bratislavy Slovak Pub a Flag Ship Restaurant a Biofarmu Príroda v Stupave.

Prečítajte si tiež: Pri Boroch bude údajne stáť nová železničná stanica

Rotunda na Železnej studničke
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM