Alexandra Húsková Správy

Rodičia malej Ely uspeli na Najvyššom súde. Škola vo Vajnoroch sa bude musieť opätovne zaoberať prijatím hendikepovaného dievčatka

Základná škola v bratislavskej mestskej časti Vajnory sa bude musieť opätovne zaoberať žiadosťou o prijatie zdravotne postihnutého dievčaťa do bežnej triedy. Prikázal jej to Najvyšší súd (NS) SR, ktorý zrušil rozsudok Krajského súdu v Bratislave, Informoval o tom hovorca súdu Boris Urbančík.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia malej Ely uspeli na Najvyššom súde. Škola vo Vajnoroch sa bude musieť opätovne zaoberať prijatím hendikepovaného dievčatka
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Najvyšší súd podľa Urbančíka preskúmal napadnutý rozsudok krajského súdu a dospel k záveru, že odvolaniu treba vyhovieť. „Podľa Ústavy SR majú medzinárodné zmluvy o ľudských právach a základných slobodách prednosť pred zákonmi republiky,“ konštatoval NS SR.

Pripomenul, že v oblasti práva zdravotne postihnutých osôb bol prijatý Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím.

NS zdôraznil, že jeho úlohou nie je nahrádzať činnosť správnych orgánov, a to ani pri riadnom zisťovaní skutkového stavu. Odvolací súd preto rozsudok krajského súdu zmenil tak, že napadnuté rozhodnutie žalovaného, ako aj prvostupňového správneho orgánu zrušil a vec vrátil žalovanému na ďalšie konanie.

V ďalšom konaní bude podľa Urbančíka potrebné opätovne posúdiť individuálne podmienky a možnosti inkluzívneho vzdelávania žalobkyne na predmetnej základnej škole.

„So zabezpečením konkrétnych primeraných úprav nevyhnutných a adekvátnych pre žalobkyňu tak, aby bol dodržaný Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím,“ vysvetlil.

*„Prvoradým hľadiskom pre opätovné rozhodnutie správnych orgánov o žiadosti žalobkyne o zaistenie jej vzdelávania v inkluzívnom prostredí bežnej základnej školy pritom bude hľadisko najlepšieho záujmu žalobkyne, ktorý musí byť náležite zistený a podložený odbornými vyšetreniami a následne v rozhodnutí aj odôvodnený,*“ uviedol Urbančík.

So žiadosťou rodičia uspeli až na škole na Dlhých Dieloch

O prípade informoval Denník N. Rodičia desaťročnej Ely s Downovym syndrómom neuspeli so žiadosťou, aby základná škola v mieste bydliska – v bratislavskej mestskej časti Vajnory, prijala ich zdravotne postihnuté dieťa. Žiadosti o integráciu vyhovela až škola na opačnom konci Bratislavy – na sídlisku Dlhé diely v Karlovej Vsi.

Škola sa prijatiu dieťaťa bránila tým, že nemá dostatok peňazí ani vhodné podmienky. Nezamestnáva vhodných pracovníkov, ako sú špeciálny pedagóg, psychológ a logopéd.

Podľa názoru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky je v prípade nevyhnutnosti možné zabezpečiť servis takýchto odborníkov aj externe. „Táto skutočnosť by bola obsahom individuálneho výchovno-vzdelávacieho programu,“ doplnil hovorca NS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM