Rôzne

Ročne zomrie na Slovensku asi 500 pasívnych fajčiarov

Experimentovať s tabakom začína v desiatich rokoch a skôr približne 30 percent slovenských detí. Okúsiť cigaretu sa rozhodnú najmä po vzore svojich rodičov.

Ilustračný obrázok k článku Ročne zomrie na Slovensku asi 500 pasívnych fajčiarov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ročne zomrie na Slovensku asi 500 pasívnych fajčiarov, 30 percent detí experimentuje s tabakom. „Ovplyvňujú ich viac matky ako otcovia,“ vysvetlil Róbert Ochaba, vedúci odboru prevencie zdravia z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Dieťaťu preto podľa neho treba ísť vzorom už v útlom veku a „nepriťahovať jeho pozornosť k nebezpečnému zlozvyku“.

Zdravie ničí aj pasívne fajčenie

Mladí sú cigaretami ohrození viac ako dospelí. Tých na Slovensku ubúda, je ich asi 21 percent, ukázal posledný prieskum. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11-tisíc ľudí.

„Zdravie ničí aj pasívne fajčenie,“ podotkol Ochaba. Rodičia by si preto nemali zapáliť cigaretu v blízkosti detí. Približne 500 ľudí zomrie na Slovensku v dôsledku toho, že žilo v prostredí, v ktorom sa fajčilo.

Cigarety sú podľa Ochabu jednou z najväčších príčin úmrtnosti vo svete, ročne takto zomiera asi šesť miliónov ľudí. Aktívny fajčiar si môže privodiť choroby srdca, impotenciu či rakovinu pľúc, má až 20-krát vyššie riziko nádorového ochorenia ako nefajčiari.

Zbavte sa zlozvyku

Európska únia zakázala začiatkom tohto roka predaj cigariet s príchuťami, na mentolové cigarety sa bude zákon vzťahovať od roku 2020. Na škatuľkách sa tiež nachádzajú varovné obrázky a textové výstrahy pokrývajúce 65 percent obalu cigariet.

Prestať s fajčením pomôžu na všetkých regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Fajčiari sa môžu zbaviť svojho zlozvyku aj pomocou takzvanej aplikácie iCoach.

Ide o digitálneho zdravotného trénera, ktorý je zadarmo dostupný online a pre mobilné aplikácie Apple a Android v mnohých jazykoch pre krajiny Európskej únie. Závislých od cigariet povzbudzuje k osobnej výzve a zdravému životu bez cigarety. Viac informácií môžete nájsť TU.

Fajčenie škodí zdraviu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM