Kultúra

Rímske hry a Danube Limes Day umožnili spoznať staroveký Rím

Rímske hry v Gerulate v Rusovciach a s nimi spojený Danubia Limes Day umožnili návštevníkom spoznávať históriu starovekého Ríma.

Ilustračný obrázok k článku Rímske hry a Danube Limes Day umožnili spoznať staroveký Rím
Zdroj: TASR
  • „Rímske hry sa konali už po 18. raz. Je to najstaršie podujatie, ktoré v Múzeu mesta Bratislavy každý rok v Bratislave organizuje,"* povedala organizátorka podujatia Beáta Husová.

„Každý rok sa snažíme priniesť nejakú novú tému, aby sme rozširovali poznatky ľudí z histórie, ktorá sa diala na našom území," dodala Husová.

Tento rok boli hry zamerané predovšetkým na tanec a všetko ušľachtilé, čo je s ním spojené. „Napríklad je tu aj zaujímavá téma vestálok, sudičiek, kňažiek, ktoré mali veľmi zodpovednú úlohu. Vybrané dievčatá z bohatých rodín museli od svojich desiatich rokov za veľmi tvrdých podmienok udržiavať oheň, ktorý bol údajne dovezený z Tróje," dodala Husová.

Tento rok Rímske hry spojili s 2. ročníkom podujatia Danube Limes Day, ktorý obohatil poznávanie histórie najmä prostredníctvom športu.

„Súčasťou podujatia bol cyklovýlet a archeobus, ktoré viedli po stopách starých rímskych pamiatok na Slovensku aj v Dolnom Rakúsku,“ povedala archeologička Margaréta Musilová.

Spresnila, že počas zastávok na trase starej rímskej cesty z Carnunta do Gerulaty sa účastníci mali možnosť oboznámiť s informáciami o rímskych pamiatkach na tomto území. „Myslíme si, že spojenie Rímskych hier s Danube Limes Day sa osvedčilo, takže ho s veľkou pravdepodobnosťou zopakujeme aj o rok," uzavrela Musilová.

Danube Limes Day je medzinárodné podujatie venované rímskym pamiatkam na dunajskej hranici, ktorú tvorila reťaz rímskych táborov spojených cestami. Okrem tých hlavných legionárskych tu boli aj menšie pevnosti, ako napríklad Gerulata na území dnešných Rusoviec.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM