Nina Táborská Rôzne

Revolúcia jedla v Bratislave: Zaujímate sa o to, čo máte na tanieri?

Uplynulé dva dni patrili celosvetovej výzve zdravo sa stravovať a žiť kvalitnejší život. V Bratislave sa konal Food Revolution Day, zameraný na zdravé stravovanie na bratislavských školách. Cieľom kampane, ktorú založil známy Jamie Oliver, je vrátiť vzdelávanie o stravovaní späť do školských osnov.

Ilustračný obrázok k článku Revolúcia jedla v Bratislave: Zaujímate sa o to, čo máte na tanieri?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Food Revolution Day predstavuje výzvu pre školy, škôlky, organizácie, firmy či jednotlivcov, aby zdieľali svoje skúsenosti, podelili sa o zážitky, originálne recepty, či posunuli ďalej svoje know-how ako zdravšie a zodpovednejšie pristupovať k stravovaniu.

V Bratislave organizovali toto podujatie ambasádorky Jamieho Olivera na Slovensku – Janica Lacová a Aneta Orosiová. Obe sa prostredníctvom svojho občianskeho združenia „Jem iné“ venujú stravovaniu na školách, v škôlkach a dokonca pre nich aj varia. Viac o Jem iné sa dočítate v rozhovore tu: Ambasádorky Jamieho Olivera o zdravom stravovaní: Žiadny extrém nie je správny!

Záštitu pod tohtoročným podujatím prevzala námestníčka primátora Hlavného mesta SR Bratislava Iveta Plšeková. Podľa jej slov ako lekárky, by sa mnohí pacienti, s ktorými sa stretla, svojim chorobám vyhli, ak by sa správne stravovali a mali správne stravovacie návyky.

V sobotu sa v Starej tržnici v Starom Meste sa v rámci tradičného potravinového trhu konali rôzne aktivity pre deti a dospelých. Hlavným bodom programu bol celodenný diskusný panel zameraný na stravovanie na školách. Reč bola napríklad o nových možnostiach v školskom stravovaní, alternatívnych surovinách, potravinovej pyramíde, konala sa tiež Škola varenia. Medzi diskutujúcimi hosťami boli Jaroslav Židek, Iveta Plšeková, Dado Nagy, Jarmila Halgašová a mnohí ďalší. Bratislavčanom sa prihovoril aj samotný Jamie Oliver.

Úroveň školského stravovania nielen v Bratislave ale i na celom Slovensku je nízka. Nejde pritom len o to, čo školské jedálne ponúkajú, ako sa väčšina ľudí nazdáva. Problémov je viacero. Aké to sú, sa dočítate tu: Stravovacie návyky bratislavských detí potrebujú zmenu. Táto zmena ale musí začať u rodičov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM