Rôzne

Revitalizácia labutieho pavilónu je v nedohľadne. Najväčším problémom sú chýbajúce toalety

Na Železnej studničke má vyrásť labutí pavilón aj mestská horáreň. V súčasnosti je však v lokalite najväčší problém s verejnými toaletami.

Ilustračný obrázok k článku Revitalizácia labutieho pavilónu je v nedohľadne. Najväčším problémom sú chýbajúce toalety
4
Galéria
Zdroj: zeleznastudnicka.com

V lokalite Železná studnička – Rotunda sa už nejaký čas chystá veľká vec. Má sa tu vybudovať záhradná reštaurácia a labutí pavilón. Stáť budú na mieste pôvodného kúpeľného domu a pôvodného historického pavilónu s vlastným zázemím.

Revitalizácia súčasného areálu má prispieť k rekultivovaniu navštevovaného lesoparku a areálu Železnej studničky pre potreby každodennej a víkendovej rekreácie. S tým súvisí aj momentálny nedostatok verejných toaliet v lokalite.

Problém s toaletami

Do zisťovacieho konanie EIA prišlo veľmi veľa pripomienok od úradov, odbornej a aj neodbornej verejnosti. „Stále čakáme na vyjadrenie k projektu EIA, všetko je odovzdané, teraz bude verejné vypočutie, po ktorom, pokiaľ sa neodvolajú nejakí účastníci, by sa malo ukončiť územné konanie a začať stavebné konanie. Čakáme. Dovtedy nemôžeme robiť nič. Len sa treba modliť, aby sa nik z účastníkov neodvolal – lebo EIA vyšla vo všetkých ohľadoch v prospech revitalizácie – všetko sme doplnili, obhájili,“ povedala pre Bratislava24.sk Martina Hlinová, zástupca spoločnosti ORAVA – STAV, s. r. o., ktorá zastrešuje projekt.

Bufet a labutí pavilón na Železnú studničku podľa Hlinovej historicky patrí. Verejnosť okrem toho akútne potrebuje toalety a zázemie na štandardné služby. „Splnili sme všetky požiadavky a podmienky, doplnili sme prieskumy, výskumy, posudky, ktoré ukazujú, že ničím nič nepoškodíme, bolo by to čisté zdržiavanie projektu,“ dodala Hlinová s tým, že momentálne sú viacmenej na hranici svojich technických možností so zabezpečovaním toaliet pre verejnosť.

„Chodia sem na výlety školy, škôlky, množstvo návštevníkov lesoparku a je tu len dočasné WC s malou žumpou, ktorú musíme pravidelne každé dva dni čistiť a vyprázdňovať. Je to ekonomicky tak náročné, že ozaj máme čo robiť, aby sme udržiavali takéto malé toalety čisté a hygienické – zabezpečovať dvoma misami verejné WC pre celú Bratislavu a v dostatočnej hygiene a kvalite,“ hovorí Hlinová.

Revitalizácia

Revitalizácia súčasného areálu má prispieť k rekultivovaniu navštevovaného lesoparku a areálu Železnej studničky pre potreby každodennej a víkendovej rekreácie. Projekt zrealizuje spoločnosť ORAVA – STAV, s. r. o. Za vyše 5-tisíc štvorcových metrov parciel bude mestu platiť symbolický nájom vo výške jedného eura ročne. Firma však musí do areálu vložiť svoje peniaze a objekty na pozemkoch asanovať.

Reštaurácia by mala mať jedno podlažie so stredovým rizalitom s pivnicou a podkrovím, ktoré by malo slúžiť na prednášky alebo ako učebňa pre školy a škôlky v prírode. Labutí pavilón bude tiež jednopodlažný objekt, bude stáť na zvýšenom kamennom základe so sedlovou strechou.

V pavilóne bude prevádzka kaviarne a ponúkne aj výstavný priestor s kultúrno-spoločenskou funkciou. Počas obnovy areálu sa má tiež vytvoriť terasa s exteriérovým sedením, tanečný parket, oddychové plochy s lavičkami a detské ihrisko.

Pribudnúť tiež majú drevené prístrešky s ohniskom a možnosťou sedenia, drevený prístrešok s bufetom a obnoviť sa má aj objekt Rotundy. V areáli sa opravia schody, mostíky, kamenná studnička, zrevitalizuje sa zeleň a pribudnú stojany na bicykle i verejné toalety. V areáli by mali vzniknúť aj šatne pre bežcov či cyklistov, ako aj úschovňa a požičovňa bicyklov. Celý projekt bude architektonicky koncipovaný ako pocta Dušanovi Jurkovičovi, ktorý pôsobil v Bratislave.

Labutí pavilón a mestská horáreň
6
Galéria
Zdroj: zeleznastudnicka.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM