Eliška Šándorová Rôzne Rôzne

RETRO: Na sebe trenírky, na nohách jarmilky. Aké pomôcky nechýbali v aktovkách?

Do školy s prázdnou aktovkou, zo školy s plnou. Časy, keď sme si z tried odnášali pomôcky, sú dávno preč. Na ktoré "vychytávky" si pamätáte?

Ilustračný obrázok k článku RETRO: Na sebe trenírky, na nohách jarmilky. Aké pomôcky nechýbali v aktovkách?
Zdroj: Facebook

Dnešným školákom by sme ťažko vysvetľovali, že zo školy sme pred tridsiatimi rokmi dochádzali pomerne slušne nabalení. Vyfasovali sme všetko rovnaké – drsné zelené zošity a „zrkadielka“, atramentové pero, ktoré viac farbilo ústa a prsty ako písalo, či pravítka a ceruzky.

Kto si pamätá na tieto časy, určite si spomenie aj na to, ako celá rodina zháňala úbor na telocvik či iný nedostatkový tovar. Niekde ste nezohnali temperové farby, inde došla plastelína. Mnohé veci sa zhotovovali doma. Napríklad vrecúška na prezuvky šili mamy i babky.

Do zošitov sme si poctivo pomocou kružidla označili bodky a rysovali okraje. Dnes je všetko predtlačené a zošitov s lesklým obalom je od výmyslu sveta. Ako pomôcku sme využívali podložku s riadkami, ktorá mala z druhej strany malé štvorčeky. Úspechom bolo zohnať nie papierovú, ale plastovú.

Trenírková móda

Pre mnohých je socialistická móda nočná mora. Niektorí s úsmevom spomínajú na to, že v triede si boli všetci rovní. Hoci je modrá farba „chlapčenská“, do trenírok z teplákoviny v tejto farbe sa obliekali dievčatá. Každá musela mať biele tričko s krátkym rukávom.

Čítajte aj: Hračky, pri ktorých vám prebehne pred očami celé detstvo: Čo nám kedysi stačilo k radosti!

Súčasnej generácii chlapcov by sotva niekto nanútil červené trenírky ušité z tzv. praporoviny a biele tielko. Kto neprišiel na telesnú výchovu vystrojený ako má, ani necvičil, alebo si odniesol „čierny bod“.

Žiadni odborníci či športoví guruovia sa v tých časoch nenašli, ktorí by hodnotili bezpečnosť jarmiliek – bielych plátených cvičiek s gumou cez priehlavok. Túto trendy obuv nájdete v obchode aj dnes.

Školské pomôcky od škôl

Kým v týchto dňoch minú rodičia na pomôcky, zošity či knihy stovky eur, v stovkách vtedajších korún československých (Kčs) ich dostávali priamo v triedach.

Rok 1960 bol významný, pretože učebné pomôcky dostali žiaci prvý raz zadarmo. Po desaťročiach aj naposledy.

Ako sa hovorí, dnes zadarmo nie je nič. Učebnice síce žiaci v školách dostanú, mnohé, najmä cudzojazyčné, musia rodičia kupovať za desiatky eur. To je ten lepší prípad. Niektoré ročníky zápasia s nedostatkom učebníc a tak ich rodičia za peniaze prefocujú.

Nuž, socialistický systém vzdelávania mal niečo do seba. Ak patríte k jeho deťom, zaspomínajte si vo fotogalérii na školské potreby a pomôcky, ktoré určite nechýbali vo vašej aktovke.

Foto: facebook/vzpomínky na socializmus

Spomienky na socializmus
25
Galéria
Zdroj: Facebook
Spomienky na socializmus
25
Galéria
Zdroj: Facebook
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM