Rôzne

RETRO FOTO: Takto sa gazdinky pripravovali na šibačku v 60-tych rokoch

Dnes sú supermarkety plné čokoládových vajíčok, a tak už prípravám na Veľkonočný pondelok nevenujeme toľko času, ako kedysi.

Ilustračný obrázok k článku RETRO FOTO: Takto sa gazdinky pripravovali na šibačku v 60-tych rokoch
7
Galéria
Zdroj: TASR

Zdobenie veľkonočných vajíčok je obľúbenou činnosťou nielen dievčeniec, ale aj nezbedných detí, ktoré sa môžu realizovať. Dnes už ale väčšina z nás radšej nakúpi v supermarkete čokoládové vajíčka rôznych veľkostí od obľúbených výrobcov.

V niektorých kútoch Slovenska však pretrvávajú tradičné prípravy na Veľkú noc dodnes. Pozrite si zopár archívnych snímok, ktoré dokazujú, že veľkonočné prípravy rozhodne majú svoje čaro.

Zdroj: TASR

V národnom podniku Figaro v Bratislave pripravili k Veľkej noci okrem iných sladkostí vyše 75-tisíc kusov čokoládových vajíčok vo vkusných lepenkových taštičkách. Na archívnej snímke z 25. februára 1961 v Bratislave veľkonočné vajíčka z Figara a Anna Šrámková.

Zdroj: TASR

Mária Ďurdinová z Veľkej Čause v okrese Prievidza pripravila ročne niekoľko tisíc kraslíc pre Ústredie ľudovej umeleckej výroby. ÚĽUV ich exportoval do zahraničia, a to hlavne do Spojených štátov amerických, kde sa tešili veľkej obľube u našich krajanov. V roku 1966 pripravila Mária Ďurdinová takmer dve tisícky kraslíc.

Maľovanie kraslíc si vyžaduje veľkú zručnosť a trpezlivosť. Na vyfúknuté biele vajíčka sa pomocou špendlíka nanášal včelí vosk. Vajíčka sa potom farbia. Farbenie a sušenie sa opakuje toľkokrát, koľko farebných kombinácií sa zvolí. Na archívnej snímke zo 7. apríla 1966 vo Veľkej Čause vidno maľované kraslice.

Zdroj: TASR

Hoci Domaniža v okrese Považská Bystrica nie je už číro rázovitá dedina, predsa sa tu uchovávajú niektoré staré zvyky. Dievčatá dávajú kúpačom na Veľkú noc pekné kraslice, ktoré v Domaniži maľujú a o ktoré je záujem aj v zahraničí.

Zásluhou ľudovej umelkyne Štefánie Dudákovej sa stávajú veľkonočné kraslice z Domaniže čoraz známejšie tak doma, ako aj v zahraničí. Táto skromná 56-ročná žena, rodáčka z Domaniže sa zaoberá maľovaní kraslíc od malička. Najprv ich maľovala len pre svojich spoluobčanov.

V roku 1957 začala pracovať pre ÚĽUV v Bratislave, kam ich ročne odosiela vyše tisíc kusov. Svojich kúpačov obdaruje peknými vlastnoručne maľovanými kraslicami aj dcéra ľudovej umelkyne Jurana Dudáková.

Na archívnej snímke z 8. apríla 1966 veľkonočné zvyky v Domaniži.

Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM