Ľuba Lesná Kultúra

Rekordná literárna Bratislava: O knihách aj na Hlavnej stanici či pošte

Dni slovenskej literatúry je názov nultého ročníka festivalu, ktorý bude v dňoch 15. až 19. októbra v Bratislave. Program ponúkne 92 podujatí, v ktorých sa predstaví 146 autorov a ilustrátorov, hudobníci, desiatky moderátorov a ďalších účinkujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Rekordná literárna Bratislava: O knihách aj na Hlavnej stanici či pošte
Zdroj: TASR

Slogan festivalu „Zaži knihy naživo“ naznačuje, že knihy a ich autori vystúpia počas štyroch dní z intimity spisovateľovej pracovne, z knižničných fondov či regálov kníhkupectiev medzi čitateľov. S dôrazom, že kniha je samozrejmá súčasť života, budú niektoré podujatia umiestnené na nezvyčajné miesta, akými sú Hlavná pošta či Hlavná stanica alebo na dunajské nábrežie.

Môžeme sa tešiť na autorské čítania a besedy s autormi v bratislavských kníhkupectvách Martinus, Artforum, Panta Rhei, Gorila a v novom prezentačnom priestore Literárneho informačného centra na Námestí SNP, v Zičiho paláci či v A 4-nultom priestore.

Súčasťou programu festivalu budú aj diskusie, divadelné a scénické podujatia v Slovenskom národnom divadle, Slovenskej národnej galérii, ale aj v Bratislavskom bábkovom divadle, Štúdiu 12, Divadle bez domova, Artteatre a Luduse.

Pre študentov bratislavských stredných a vysokých škôl sú pripravené diskusie s autormi priamo v školách, pre najmenších čitateľov programy zamerané na tvorivý prístup k čítaniu a hravé rozvíjanie fantázie v celodenných blokoch vo V klube a na poschodí Starej tržnice.

Naozaj bohatý program

Slávnostné otvorenie Dní slovenskej literatúry bude 15. októbra o 19. hKomornom štúdiu Slovenského rozhlasu.

A4 nultom priestore budú vo štvrtok 16. októbra celý večer podujatia zamerané najmä na experimentálne a intermediálne formy literatúry, ktoré majú svoj okruh publika.

Širokej verejnosti sú určené programy na pódiu na prízemí Starej tržnice v sobotu a nedeľu 18. a 19. októbra. Návštevníci si budú môcť vybrať nielen z bohatej ponuky programov, ale aj z najnovších titulov 35 vydavateľstiev, ktoré tu budú predávať knihy zo svojej edičnej činnosti. Viacero predstavení v Starej tržnici vychádza zo symbiózy literatúry a hudby.

Na spojenie medzi literatúrou a výtvarným umením sú zamerané výstavy a sprievodné programy k nim v SNG, v Galérii Spolku architektov Slovenska a výstava fotografií Lucie Gardin v plenéri a vo foyeri Slovenského rozhlasu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM