Rôzne

Rekonštrukcia SNG pokračuje: Onedlho zmizne plášť premostenia

Po obnove areálu galérie návštevníkov okrem iného privíta aj upravené nádvorie, kde menšími úpravami vznikne letný pavilón.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia SNG pokračuje: Onedlho zmizne plášť premostenia
5
Galéria

Slovenská národná galéria (SNG) sa má po rekonštrukcii otvoriť verejnosti a ponúknuť viac ako len krásne výstavné priestory.

Práce pokračujú

Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba SNG sa týka rozsiahleho areálu na Vajanského nábreží a vstupuje do nej niekoľko budov. „Okrem obnovy galerijných prevádzok by sme chceli ponúknuť kultúrny verejný priestor v centre mesta určený všetkým záujmovým skupinám. Výsledkom by mala byť nielen moderná galéria, ale moderná verejná inštitúcia 21. storočia,“ informovala Bratislava24.sk generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Po rekonštrukcii areálu SNG návštevníkov okrem iného privíta aj upravené nádvorie, kde vznikne letný pavilón.

Od začiatku (odovzdanie staveniska 18. 1. 2016) sa simultánne pracuje na všetkých objektoch. V súčasnosti dokončili hrubú stavbu poschodového depozitárneho domu so siedmimi nadzemnými a dvoma suterénnymi podlažiami. „Ošetrili sa všetky kovové konštrukcie v objekte premostenia a administratívy, pribudla konštrukcia nadstavby objektu bývalej knižnice, je založená multifunkčná hala. Paralelne riešime revízie a iné problémy, ktoré taká rozsiahla rekonštrukcia prináša,“ opísala priebeh prác Alexandra Kusá.

Zmizne plášť premostenia

Na jar majú práce pokračovať rozobratím premostenia, ktoré odhalí svoje vnútorné priestory. Plášť premostenia, ktoré v roku 2001 uzavreli z dôvodu havarijného stavu, má mať po ukončení rekonštrukcie decentnú farebnosť (plánovaná je zlatistá), časť bude presklená.

„Kvôli premosteniu sme museli vyrúbať jeden strom, ale zasadíme dva. Chceme skultivovať aj zadný priestor galérie s vstupom z námestia. Plánujeme vybudovať umenovednú knižnicu v záujme vzdelanosti návštevníkov. Máme vizualizácie konečnej podoby SNG po rekonštrukcii,“ konštatovala Kusá.

Odborní pracovníci galérie v súvislosti s rekonštrukciou už v januári 2018 začali s prípravou budúcich stálych expozícií, ktoré by mali obsiahnuť široké zbierky galérie a zároveň reflektovať výsledky úspešných a dôležitých projektov z posledných rokov, napr. Sen × skutočnosť. Galéria postupne pripravuje aj odborno-zážitkové podujatia s darčekmi pre návštevníkov.

Prvých návštevníkov by mala vynovená galéria privítať približne o rok. K 31. decembru 2017 bolo preinvestovaných na stavebné práce a dozor 8 848 164,42 eur vrátane DPH, čo predstavuje 19,13 % objemu financií.

Zdroj: YouTube.com
Rekonštrukcia SNG (máj 2017)
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM