Správy

Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie sa predĺži o pol roka

Predĺženie časového harmonogramu na rekonštrukciu a modernizáciu areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave schválila vláda.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie sa predĺži o pol roka
5
Galéria

Prestavba Slovenskej národnej galérie (SNG) sa posunie o šesť mesiacov. Schválila to vláda na svojom dnešnom (22. 3.) zasadnutí. Podľa nového termínu by rekonštrukcia mala byť ukončená do 30. júna 2019.

Prerušenie prác

Rekonštrukciu SNG schválila vláda v decembri 2015, podľa pôvodného zámeru sa mala uskutočniť v rokoch 2016 až 2018 s celkovým nákladom 48 718 937 eur. Realizácia investičnej akcie však bola prerušená v mesiacoch júl až október 2016 počas predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie.

„V súvislosti s prerušením prác bol zmluvnými stranami revidovaný zmluvne dohodnutý harmonogram prác, z ktorého vyplynula nevyhnutnosť posunúť termín ukončenia rekonštrukcie SNG o šesť mesiacov t. j. najneskôr do 30. júna 2019,“ odôvodňuje v materiáli minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

Čo sa opravuje

Ministerstvo konštatuje, že v súčasnosti nie je možné stanoviť presné dôsledky vyplývajúce z posunu harmonogramu a realizácie rekonštrukcie SNG. Náklady, ktoré s tým súvisia, budú predmetom rekapitulácie skutočne vykonaných stavebných prác.

Z rekonštrukciou SNG sa začalo v januári minulého roku potom, ako vláda 16. decembra 2015 odobrila zvýšenie obstarávacej ceny na 48 718 937 eur s DPH, ako aj predĺženie obdobia realizácie prác na roky 2016 až 2018.

Opravuje sa premostenie SNG, knižnica, amfiteáter, administratívna budova, historická budova Vodných kasární, ktorá má štatút národnej kultúrnej pamiatky. Pribudne novostavba depozitárneho domu, obnoví sa nádvorie, hospodársky dvor, spojovacia ulička aj chodníky.

Ilustračný obrázok

Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM