KAW Správy Samospráva

Rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte naberá reálne kontúry. Projekt je už na magistráte

S rekonštrukciou podchodu na Trnavskom mýte sa už čiastočne začalo. Zmizli odtiaľ obchody. K obnove priestoru však ešte treba niekoľko dôležitých krokov.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte naberá reálne kontúry. Projekt je už na magistráte
9
Galéria

V októbri minulého roka mesto podpísalo nájomnú zmluvu s developerskou spoločnosťou Immocap, ktorá pripravuje rekonštrukciu podchodu na Trnavskom mýte. Odvtedy uplynulo niekoľko mesiacov. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal dnes informoval, ako príprava obnovy podchodu pokračuje.

Mesto sa snaží proces urýchliť

„Spoločnosť Immocap vypracovala projektovú dokumentáciu obnovy podchodu. Tá je teraz na magistráte a podlieha pripomienkovaniu zo strany všetkých odborných oddelení tak, aby na konci tohto pripomienkovania mohol investor podať žiadosť o stavebné povolenie,“ povedal Nesrovnal.

Po predložení stavebného povolenia sa začne s rekonštrukciou – odovzdá sa stavenisko a odštartujú stavebné práce. „Mesto robí všetko pre to, aby to bolo čo najskôr, aby sa proces nezdržiaval, ale naopak, urýchlil,“ ubezpečil Bratislavčanov Nesrovnal.

Mesto už s rekonštrukciou začalo demontovaním stánkov a obchodných prevádzok v podchode.

„Počítame s tým, že práce budú trvať viac mesiacov. Ak sa začne ešte tento rok, rekonštrukcia bude ukončená niekedy na jar v roku 2018. Ťažko však hovoriť presné dátumy, pretože vydávanie povolení nie je v moci mesta. Mesto nemá svoj stavebný úrad,“ vysvetlil primátor.

Obnovia aj nadzemné časti

Priestor podchodu bude estetický, funkčný, architektonicky nápaditý a najmä bezbariérový. Nebudú chýbať obchody a verejné priestranstvá. Súčasťou rekonštrukcie bude aj revitalizácia nadzemných častí podchodu. Upravovať sa budú najmä vstupy do podzemnej časti z Trnavského mýta. O bezpečnosť sa postarajú kamery a strážna služba.

V priebehu rekonštrukcie dôjde k určitým obmedzeniam. „Zabezpečíme však, aby bol podchod plne funkčný a zároveň nedochádzalo k ohrozeniu bezpečnosti ľudí. Počas rekonštrukčných prác by mala poriadok zabezpečovať mestská polícia,“ informoval primátor.

Investor sa zaviazal prefinancovať do priestoru podchodu milión eur. Podobnou čiastkou prispeje aj mesto. Spomínané peniaze investujú najmä do výmeny eskalátorov.

O rekonštrukcii podchodu na Trnavskom mýte spoločnosťou Immocap Group, ktorá je investorom blízkeho obchodného domu, rozhodli bratislavskí mestskí poslanci koncom septembra 2016. Poslanci jej schválili prenájom podchodu na 15 rokov, s možnosťou opcie na ďalších päť rokov, za ročné nájomné jedno euro. Podmienkou je, že musí do revitalizácie podchodu investovať minimálne 1.082.790 eur bez DPH.

Podchod na Trnavskom mýte - vizualizácie
2
Galéria
Zdroj: Immocap Group
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM