Alexandra Húsková Samospráva

Rekonštrukcia električkovej trate na Dúbravsko-Karloveskej radiále si vyžiada zlúčenie dvoch zástavok

Rekonštrukcia Dúbravsko-Karloveskej radiály sa pomaly približuje. Na skoro sedem kilometrovej trati od tunela až po začiatok Dúbravky budú vymenené nielen koľajnice, ale reorganizáciou prejde na tejto trase aj cestná doprava. Rozsiahla modernizácia prebehne aj na zastávkach i nadchodoch.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia električkovej trate na Dúbravsko-Karloveskej radiále si vyžiada zlúčenie dvoch zástavok
Zdroj: Dnes24.sk

Stavba bude prechádzať tromi mestskými časťami – Staré Mesto, Karlova Ves a Dúbravka. Ide o 6, 7 kilometrový úsek od odbočenia do tunela pod Hradným vrchom, až po križovatku ulíc M.Sch.Trnavského s Hanulovou a Bagarovou.

V súčasnosti prebieha proces územného konania vo veci vydania územného rozhodnutia na umiestnenie stavby, ktorý by mal byť ukončený do konca tohto roku. Podľa plánovaných financií by sa rekonštrukcia mala začať realizovať koncom roka 2016.

„Cieľom stavby je zmodernizovať električkovú radiálu pri zabezpečení preferencií električkových vozidiel a dosiahnutí čo najvyššej prevádzkovej rýchlosti, pri súčasnom znížení hlučnosti a vibrácií,“ uvádza mesto v zverejnenom ozname o začatí územného konania.

Jedným z cieľov stavby je však aj zvýšenie bezpečnosti, vďaka čomu sa budú počas rekonštrukcie upravovať priechody pre chodcov, ako aj vytvárať nové priechody aj pre cyklistov. Zástavky, ktoré majú nevyhovujúce rozmery budú zväčšené a na prestupných uzloch budú zriadené integrované zástavky.

Doteraz neriadené priecestia budú vybavené svetelnou signalizáciou a riadené v dynamickom režime s absolútnou preferenciou električiek.

Prečítajte si aj: V Karlovej Vsi predstavili na verejnom zhromaždení projekt rekonštrukcie električkovej trate. Vyvolal mnohé otázky

Zrušenie zástavky Jurigovo námestie

popise stavby je uvedená informácia o zrušení električkovej zástavky na zástavky na Jurigovom námestí v Karlovej Vsi.

Mestská časť Karlova Ves ako dotknutý orgán pripomienkovala zámer hl. mesta Bratislavy, ako navrhovateľa činnosti „Električková trať Dúbravsko-Karloveská radiála“. V navrhnutých pripomienkach od mestskej časti je uvedená aj požiadavka zlúčenia zástavok v tejto oblasti, konkrétne Segnerovej a Jurigovo námestie.

V tesnom okolí tejto zástavky je poliklinika, pošta a miestna knižnica.

„Mestská časť do svojich pripomienok premietla tiež požiadavky a námety občanov a občianskych združení. Jedným z návrhov mestskej časti bola alternatíva zlúčenia zastávok Jurigovo námestie a Segnerova a vytvorenie jednej zlúčenej zastávky,“ uviedol pre Bratislava24.sk Michal Skalník, hovorca MÚ Karlova Ves.

Nová (zlúčená) zástavka by tak mala vzniknúť približne v mieste napájania Segnerovej ulice na Karloveskú ulicu. Existujúce priecestie pre autá, ktoré je práve v mieste napájania týchto dvoch ulíc (pri odbočke na obchod Billa) bude zrušené a podľa plánu ho nahradia dve novovzniknuté priecestia.

„Výhody tohto riešenia sú: priblíženie zlúčenej zastávky k poliklinike, zrýchlenie električkovej dopravy, odstránenie kolízneho bodu v križovatke Segnerova – Karloveská a vytvorenie nového prejazdu cez električkovú trať,“ doplnil Michal Skalník.

Prečítajte si aj: Električkovú trať v Karlovej Vsi a Dúbravke čaká ďalšia modernizácia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM