Tomáš Stupavský Rôzne

RegioJet plánuje od decembra jazdiť medzi Bratislavou a Košicami každé tri hodiny

Spoločnosť RegioJet pred niekoľkými dňami avizovala, že rušenie InterCity (IC) spojov na trase z Bratislavy do Košíc je v súčasnosti krajným riešením. No zároveň požiadala o pridelenie kapacít pre grafikon vlakovej dopravy na následujúci rok 2016.

Ilustračný obrázok k článku RegioJet plánuje od decembra jazdiť medzi Bratislavou a Košicami každé tri hodiny
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Súkromný prepravca sa už viackrát sťažoval na nezodpovednú politiku štátu. „Stopercentné zľavy pre sociálne skupiny, ktoré kompenzuje vláda iba štátnemu prepravcovi v rýchlikoch, absolútne rozbili trhové prostredie, na čo v konečnom dôsledku môže najviac doplatiť cestujúca verejnosť,“ povedal hovorca spoločnosti RegioJet Tomáš Bořuta.

Nové vozne a zamestnanci

Spoločnosť nevzdáva svoj boj, ale naopak plánuje od decembra na trase z Bratislavy do Košíc a späť so svojimi vlakmi jazdiť každé tri hodiny.

„RegioJet plánuje v budúcom roku jazdiť so svojimi vlakmi InterCity na trase medzi Bratislavou a Košicami v trojhodinových intervaloch. Kvôli zabazepečeniu prevádzky na tejto trase sme už začali s vybavovavním ďalších vozňov a lokomotív a chystáme masívny nábor nových zamestnancov – najmä rušňovodičov, technických zamestnancov a palubného personálu," hovorí Radim Jančura, majiteľ spoločnosti RegioJet.

Nové vlaky bude na tejto trase potreba. Nedávno totiž Železničná spoločnost Slovensko (ZSSK) oznámila rušenie, niektorých IC vlakov a tak v grafikone zostali prázdne miesta. Žlté vlaky by mali od decembra jazdiť v trojhodinovom intervale a rýchliky ZSSK v dvojhodinovom tak­te.

Ministerstvo nechce ustúpiť

„Naďalej si však myslíme, že štát svojou politikou RegioJet diskriminuje a rovnako tak aj sociálne skupiny cestujúcich, ktorým sa rozhodol preplácať cestovné iba v rýchlikoch ZSSK. Preto budeme tieto kompenzácie po štáte aj naďalej požadovať, pokiaľ nedôjde ku kompromisu. Študenti i seniori by mali mať taktiež právo vybrať si, s ktorým dopravcom chcú na železnici cestovať,“ dodáva Radim Jančura.

Podľa Denníka N Ministerstvo dopravy však akékoľvek ústupky odmieta. „Zľavy platia len pre tie spoje, na ktoré majú dopravcovia uzatvorenú zmluvu o doprave vo verejnom záujme. Na komerčné vlaky sa tieto zľavy nevzťahujú," vysvetlil pre denník hovorca ministerstva Martin Kóňa.

Zľavy tak budú aj naďalej stále platiť len v rýchlikoch a osobných vlakoch, ktoré si objednáva štát.

Okrem spomínanej trasy Bratislava – Košice bude RegioJet aj naďalej prevádzkovať medzinárodné spoje medzi Slovenskom a Českom a regionálne vlaky na linke z Bratislavy cez Dunajskú Stredu do Komárna.

Prečítajte si tiež: Železničná spoločnosť Slovensko sa vzdáva! RegioJet vyhral svoj boj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM