Rôzne

Reflexný prvok schovaný v taške je zbytočný. Ako byť pre vodičov viditeľný?

Vedeli ste, že takmer každú tretiu nehodu spôsobenú chodcom v jesennom období zavinil chodec pod vplyvom alkoholu?

Ilustračný obrázok k článku Reflexný prvok schovaný v taške je zbytočný. Ako byť pre vodičov viditeľný?
Zdroj: Policajný zbor SR

Desaťtisíce rozdaných reflexných prvkov, preventívne aktivity, vzdelávanie všetkých vekových kategórií, informácie o dopravnej situácii. Ani toto všetko a maximálne úsilie polície nedokáže ovplyvniť takmer každodenné úmrtia účastníkov cestnej premávky.

Polícia pokračuje v boji „s veternými mlynmi“

Viete správne nosiť reflexný pásik? Nie je umenie zaobstarať si reflexný prvok, ale vedieť ho správne použiť. Dôležité je, aby bol viditeľný a nezakrývali ho ďalšie vrstvy oblečenia.

Reflexné prvky treba použiť na strane tela, ktorá je otočená k vozovke, nie ku krajnici. Najlepšie urobíte, ak ich pripnete blízko ku kolenám a do úrovne pásu, na rameno, cyklisti tiež na prilbu a bicykle. Reflexné nálepky si nalepte na podrážky topánok, bicykle, korčule, prilby, kolobežky, školské tašky, barle či kočíky.

Deťom zabezpečte oblečenie, školské tašky a doplnky vybavené reflexnými a fluorescenčnými bezpečnostnými prvkami.

„Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky a cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci,“ hovorí zákon.

Najčastejšie chyby pri prechádzaní cez cestu

Podľa hovorkyne Prezídia PZ Denisy Baloghovej sú najčastejšími chybami pri prechádzaní cez cestu náhly vstup na vozovku z chodníka (krajnice, okraja vozovky) bez rozhliadnutia, zlý odhad vzdialenosti a rýchlosti vozidla, náraz do vozidla zboku, náhla zmena smeru chôdze.

„V tejto súvislosti nám nedá nespomenúť skutočnosť, že v prvom rade samotným chodcom by malo záležať na vlastnej bezpečnosti. Naším cieľom teda nie je chodcov pokutovať, ale našou prioritou je naučiť ich chrániť si vlastný život a zdravie,“ povedala Baloghová.

„Preto je veľmi dôležité, aby boli chodci na ceste viditeľní, a tými sa stávajú práve vďaka reflexným prvkom, ktoré odrážajú svetlo. Ak skombinujete nápadnú farbu odevu s reflexnými prvkami, prestanete byť neviditeľní a zvýšite tak svoju bezpečnosť,“ dodala.

Viete používať reflexné prvky?
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM