Rôzne Recept na dnes

Redakcia radí: Vanilkové tartaletky s malinovou šľahačkou

Nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok. A hoci je Valentín už za nami, tento dezert navodí romantiku a prebudí chuťové poháriky po celý rok.

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Vanilkové tartaletky s malinovou šľahačkou
Zdroj: Nin.sk

Čas prípravy a pečenia 1 hodina 8 porcií

Tartaletky

140 g zmäknutého masla

50 g múčkového cukru

2 žĺtky

110 g múka na krehké pečivo Babičkina voľba

100 g nadrtených lotus keksíkov

citrónová kôra z jedného citróna

troška soli

Šľahačka

36 % smotana na šľahanie

200 g čerstvých malín

2 lyžičky extraktu s ruží

Krém

1 vanilkový puding Bio DM drogerie

1 vanilkový struk

250 ml mlieka

2 žĺtky

100 g bielej čokolády

3 – 4 lyžice smotany na varenie

Budeme ešte potrebovať: papier na pečenie, maliny na ozdobenie, jedlé srdiečka, maslo na vymastenie formičiek

Zdroj: Nin.sk

Postup

Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme citrónovú kôru, žĺtky a šľaháme, kým sa suroviny celkom nespoja – nešľaháme do peny. Potom prisypeme preosiatu múku zmiešanú s keksíkmi rozdrtenými na prach a soľ a zapracujeme do pevného nelepivého, ale nie drobivého cesta. Cesto odložíme do chladničky aspoň na 15 minút.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov, formičky na tartaletky vymastíme maslom. Cesto vyvaľkáme, uložíme do formičiek, urovnáme po okraje formičky. Tartaletky dáme piecť do rúry prikryté papierom na pečenie probližne na 10 až 15 minút (kontrolujeme, keď začínajú hnednúť, stačí už len chvíľka, aby nezhoreli). Keď sú už pekne hnedé, vytiahneme ich z rúry a necháme celkom vychladnúť.

Keďže ide o krehké cesto, najlepšie je použiť formičky s odnímateľným dnom.

Kým sa pečú korpusy, pripravíme si vanilkovú plnku.

Odoberieme z mlieka asi 5 lyžíc a rozmiešame ich v práškovom pudingu. Zvyšné mlieko dáme do hrnca a dáme ho variť. Keď bude mlieko zohriate, prilejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania privedieme do varu. Potom pridáme oba žĺtky, poriadne premiešame a pridáme nalámanú bielu čokoládu. Miešame pokým sa čokoláda neroztopí na miernom ohni. Pridáme smotanu, premiešame, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Puding nesmie byť tekutý ale tuhý ako krém. Preto pridávame smotanu po lyžiciach, ak by bol krém redší, nepridávame smotanu.

Na záver si vyšľaháme smotanu a keď už začína byť pevná, po jednej a za stáleho šľahania pridávame umyté a usušené maliny. Keď máme tuhú šľahačku, zľahka po kvapkách pridáme ružový extrakt.

Pudingovou zmesou naplníme košíčky, šľahačku dáme do zdobiaceho vrecka podľa vlastného výberu, ozdobíme vrch tartaletiek a nuložíme čerstvé maliny, prípadne sušené jedlé ružičky.

Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk.

Zdroj: Nin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM