Rôzne Recept na dnes

Redakcia radí: Tuniakový burger so zelerovými hranolkami si zamilujete

Hamburger nikdy nevyjde z módy a na jeseň je táto špecialita ako stvorená. Môžete si na nej pochutiť doma aj vonku. Nezabudnite na hranolčeky.

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Tuniakový burger so zelerovými hranolkami si zamilujete
Zdroj: Nin.sk

Prvé zmienky o hamburgeroch údajne prichádzajú od Tatárov, ktorí pod sedlami svojich koní skrývali surové mäso. To sa jazdou stávalo jemnejšie a dalo sa ľahko uchopiť a “hodiť” do úst jednou rukou. Keď títo bojovníci dobyli Moskvu, priviezli so sebou aj ich spôsob stravovania. Privlastnili si ho Rusi a vznikla pochúťka dnes známa ako Tatársky biftek.

Hamburský steak

V tom čase sa rozmohol obchod po mori a prístav Hamburg obchodoval s ruskými mestami. Pochúťka sa zrazu dostala až do Hamburgu. Recept tak prevzali Nemci, mäso upravili a začali ho podávať tepelne upravený. Vznikol Hamburský steak.

Obchod fungoval aj na trase Hamburg – New York, a tak spolu s nemeckými imigrantmi putovali za veľkú mláku aj Hamburgsteaky. V Amerike sa ho chytili Američania a popularita Hamburgsteaku rástla.

Pokrm však mal jednu podstatnú chybu, ktorú odstránilo vloženie mäsa medzi dva chleby. Zlepšovák bol americkým výmyslom, otázne ale je, aké je meno velikána, ktorý vymyslel hamburger, ako ho poznáme dnes. Aj napriek niekoľkým záujemcom o tento titul, toto meno zrejme zostane zahalené tajomnom naveky.

Čítajte aj: Treska je slovenský fenomén: Oceánska ryba k nám doplávala pred 70 rokmi

Zdroj: Nin.sk

INGREDIENCIE

Mäsové placky

400 g mäsa z tuniaka

1 vajce

1 biela cibuľa

asi 3 lyžice strúhanky

1 lyžica sójovej omáčky

soľ

čerstvé mleté korenie

2 lyžičky ľanových semiačok

Horčicová omáčka

3 lyžice dijonskej horčice

2 lyžičky medu

1 lyžica olivového oleja

soľ, korenie

1 lyžica kapár

Zelerové hranolky

1 zeler

olivový olej

mix rôzneho korenia

Čo ešte budeme potrebovať

4 tmavé žemle

majonéza light

poľníček (príp. rukola)

avokádo

mladá cibuľka

mäta

Zdroj: Nin.sk

POSTUP

Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Zeler očistíme, nakrájame na obdĺžniky a vo veľkej mise zmiešame s korením a olivovým olejom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na približne 20 minút.

Zarobíme si omáčku. Do mixéra vložíme všetky suroviny a rozmixujeme. Odložíme ju zatiaľ bokom.

Očistíme si tuniaka a vidličkou ho naškrabkáme. Najemno nakrájame cibuľu a zmiešame ju s tuniakom. Pridáme vajce, sójovú omáčku, strúhanku, semiačka, soľ a korenie. Rukami premiešame a vytvarujeme štyri rovnako veľké a hrubé mäsové placky. Najlepšie je použiť formičky na to určené. Do stredu každého mäsa urobíme prstom malú jamku.

Rozpálime si grilovaciu panvicu a mäsové placky na nej ugrilujeme z každej strany asi 3,5 – 4 minúty. Keď sú hotové, zľahka opečieme aj prerezané žemle.

Na spodnú časť natrieme majonézu, uložíme poľníček/rukolu, mäso, na mesiačiky nakrájané avokádo, omáčku a posypeme nasekanou cibuľkou a mätou. Uložíme vrchnú časť žemle, prepichneme špajdľou a podávame spolu so zelerovými hranolkami.

Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk

Čítajte aj: Redakcia radí: Doprajte si na raňajky sladkú ryžovú kašu s malinami

Zdroj: Nin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM