Nina Táborská Rôzne Recept na dnes

Redakcia radí: Sezóna mladej cvikle a špenátu je tu, pripravte si ľahký šalát

Stačí zájsť na jedno z bratislavských trhovísk a o mladý špenát, mrkvu alebo cviklu z domácej záhradky nebudete mať núdzu. Máme pre vás tip na jednoduchý a najmä chutný šalát z aktuálnej ponuky zeleniny.

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Sezóna mladej cvikle a špenátu je tu, pripravte si ľahký šalát
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Nin.sk

Hľadáte niečo chutné, zdravé a jednoduché na prípravu, z ingrediencií, kvôli ktorým nebudete musieť prejsť celé mesto, aby ste ich dostali? Ponuka na trhoch je bohatá. Využite to a pripravte si šalát s pečenou zeleninou, syrom a orieškami.

INGREDIENCIE

4 baby cvikle

4 mladé mrkvy

4 strúčiky cesnaku v šupe

Extra virgin olivový olej

2 plátky masla

Čerstvý tymián

Listy čerstvého špenátu

Tvrdý kozí alebo ovčí syr

Píniové oriešky

Zálievka:

4 lyžice masla

2 lyžice čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy

3 lyžice Eukalyptového balsamica (prípadne iného: jahodové, pomarančové,.. Ak nemáme, postači aj klasické balsamico a pridáme k nemu lyžičku agáve sirupu príp. medu)

Soľ

Čerstvo namleté čierne korenie

Čo ešte potrebujeme:

Pažítka alebo mladý jačmeň (nie je nutné)

Alobal

POSTUP

Rúru si predhrejeme na 190 stupňov. Vyberieme si rovnako veľké cvikle, poriadne ich umyjeme a očistíme kefou. Mladú mrkvu netreba šúpať, stačí iba oškrabkať nožíkom.

Spravíme si dva alobalové balíčky (pre dve osoby). Do jedného vložíme dve očistené cvikle a dve mrkvy, dva strúčiky cesnaku v šupke, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme trošku soli a korenia, plátok masla a čerstvý tymián. Zabalíme a položíme na plech. Rovnako postupujeme aj pri druhom balíčku.

Oba dáme piecť do rúry na 40 minút (pokiaľ nemáme príliš malé baby cvikle, môžeme piecť pokojne hodinu). Otvoríme balíčky, pretočíme zeleninu, prelejeme olejom a necháme ešte pár minút piecť odkryté.

Kým sa pečie cvikla, poriadne si premyjeme špenátové listy a osušíme kuchynskými utierkami. Keď bude cvikla upečená, nakrájame ju na tenké kolieska, položíme na špenátové listy aj s mrkvou a cesnakom, ktorý vytlačíme zo šupy. Posypeme píniovými orieškami a pridáme kozí príp. ovčí syr.

V malej miske zmiešame citrónovú šťavu, balsamico, štipku soli a korenie. Na panvici si rozohrejeme maslo, keď sa celkom roztopí, pridáme k nemu balsamicovo-citrónovú zálievku, poriadne premiešame, odstavíme z ohňa a polejeme pripravený šalát.

Podávame posypané s mladým jačmeňom alebo pažítkou, k šalátu sa hodí aj hrianka alebo opečená tmavá bagetka.

Pozrite si tiež: Redakcia radí: Čas čerešní začína. Pripravte si tradičný recept

Zdroj: Nin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM