Nina Táborská Rôzne Recept na dnes

Redakcia radí: Neviete čo s marhuľami? Máme pre vás zaujímavý tip na domáce čatní

Nakúpili ste na trhu či nazbierali v samozbere marhule a neviete čo s nimi? Redakcia Bratislava24.sk má pre vás zaujímavý a netradičný tip! Sezóna marhúľ je v plnom prúde rovnako ako sezóna letných grilovačiek, prekvapte svojich priateľov exotickým čatní, ktoré sa dokonale hodí ku grilovanému mäsku!

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Neviete čo s marhuľami? Máme pre vás zaujímavý tip na domáce čatní
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Čatní označuje dochucovaciu omáčku, ktorá sa používa najmä v indickej a juhoázijskej kuchyni. Typické čatní je zmesou ovocia alebo zeleniny, korenia a byliniek. Je aromatické, osviežujúce a podáva sa ako príloha k mäsu alebo vegetariánske­mu jedlu.

INGREDIENCIE

15 stredne veľkých zrelých marhúľ 1 väčšie mäkšie červené jablko alebo Mango Hrsť čerstvej mäty Čerstvý zázvor o veľkosti palca 1 stredne veľká biela cibuľa 1 strúčik cesnaku 2,5 lyžice medu 1 lyžica masla 1,5 lyžičky chilli 75 ml vínneho octu (prípadne jablčného) Šťava z jednej limety 2 lyžičky kyseliny citrónovej 4 lyžičky korenia “Chinese five spice” (kúpite napríklad v Tescu, ide o korenie zložené z anízu, škorice, feniklu, čierneho korenia a klinčekov) 50 ml vody

POSTUP

Marhule zbavíme kôstok a nakrájame na menšie kúsky. Jablko aj cibuľu ošúpeme a nakrájame na rovnako veľké kúsky ako marhule. Mätu nasekáme na drobno, nastrúhame zázvor a vytlačíme šťavu z limetky.

V hlbokej panvici roztopíme maslo a pridáme cibuľu, pretlačený cesnak so zázvorom, mätou a chilli. Pražíme všetko spolu na panvici približne 4 minúty. Potom pridáme marhule, jablko a med a všetko spolu poriadne premiešame. Následne prilejeme vínny ocot a limetovú šťavu. Premiešame a pridáme kyselinu citrónovú a korenie five spice. Opäť dôkladne premiešame, podlejeme vodou a necháme variť 15 minút, kým hmota nezhustne.

Ešte horúce dáme do pohárov, dobre uzavrieme a na suchom mieste necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke, podávame ku grilovanému mäsku, grilovanému syru alebo tofu.

Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež:

Redakcia radí: Trhy sú plné jahôd, máme pre vás tip na ľahký letný dezert

Redakcia radí: Máme pre vás osviežujúci tip ako sa schladiť počas horúčav!

Redakcia radí: Neviete čo na obed? Spravte si chutné rizoto zo surovín, ktoré najviac letia na bratislavských trhoch

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM