Adriana Banásová Rôzne

Rebríček naj miest pre život: Ako v svetovom hodnotení obstála Bratislava?

Prieskum spoločnosti Mercer každoročne poukazuje na miesta, v ktorých sa oplatí bývať v prípade, že túžite po zmene lokality. Ako je na tom ale naše hlavné mesto? Oplatí sa u nás zostávať prípadne sa do mesta prisťahovať?

Ilustračný obrázok k článku Rebríček naj miest pre život: Ako v svetovom hodnotení obstála Bratislava?

Bratislava sa v posledných rokoch stala síce turistickým lákadlom pre jej malebné historické centrum, atraktívnu lokalitu, kultúru, nočný život, turisticky nízke ceny či krásne ženy, no z hľadiska úrovne a kvality života nepatrí medzi svetovú špičku.

Vyplýva to z rebríčka Americkej konzultačnej spoločnosti Mercer, ktorá každoročne zostavuje tabuľku miest sveta, v ktorých sa ľuďom mimo ich domoviny žije najlepšie.

Top mesto pre život = Viedeň

Podľa tohtoročného prieskumu vyhrala naša západná „suseda“ – Viedeň. Tá porazila aj také mestá, akými sú Helsinky vo Fínsku, Štokholm vo Švédsku či kanadské Toronto. Rovnako tak v rebríčku obsadila prvenstvo aj vlani.

Prečítajte si tiež: Do rebríčku najprestížnejších vysokých škôl sveta sa zo Slovenska dostala len jediná. Univerzita Komenského

Hlavné mesto Rakúska má atribúty, ktoré ju radia medzi svetovo najlepšie mestá pre život. Dôvodom prvenstva však nie je len bohatá história a kultúrna vzdelanosť mesta, ale aj dobre fungujúca mestská doprava, lekárska starostlivosť, úroveň školstva či pokojná lokalita vo vyspelej krajine, kde nehrozia štátne prevraty či prírodné katastrofy.

Bratislava na chvoste

Naše hlavné mesto sa spomedzi krajín strednej Európy umiestnilo až na poslednej priečke. Predbehla nás česká Praha a dokonca aj Budapešť, slovinská Ľubľana či poľská Varšava.

V celkovom hodnotení tak našej metropole patrí 81. priečka z pomedzi 230 hodnotených mi­est.

Do prvej desiatky sa dostal aj Zürich (Švajčiarsko), Auckland (Nový Zéland), Mníchov (Nemecko) či Sydney (Austrália). Na chvoste rebríčka skončil z pochopiteľných dôvodov iracký Bagdad.

Mercer je americká konzultačná spoločnosť, ktorá každoročne hodnotí mestá na základe ich kvality podľa politického a sociálneho prostredia, ekonomiky, sociálno-kultúrneho prostredia, zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, verejnej dopravy, turistickej atraktivity, bývania či prírodných podmienok. Minulý rok sa do rebríčka prebojovalo 223 miest, tento rok ich bolo 230.

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM