Rôzne

Realizácii karloveskej lodenice majú pomôcť zdroje z prebytku mesta

Karlova Ves pripravuje verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby karloveskej lodenice.

Ilustračný obrázok k článku Realizácii karloveskej lodenice majú pomôcť zdroje z prebytku mesta
Zdroj: Bratislava - Karlova Ves

Príprava výstavby novej lodenice v Karloveskej zátoke sa dostala do fázy finalizácie realizačného projektu. Informovala o tom mestská časť Bratislava-Karlova Ves.

Výnos z predaja

„Pripravujeme verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby,“ potvrdil hovorca mestskej časti Branislav Heldes, ktorý pripomenul, že na najbližšom zasadnutí bratislavského mestského zastupiteľstva (29. 6.) majú poslanci v súvislosti s výsledkom záverečného účtu a avizovaným prebytkom v hospodárení za rok 2016, hlasovať o zmenách tohtoročného rozpočtu. Tie sa týkajú aj uvoľnenia zdrojov pre Karlovu Ves a výstavbu lodenice.

Ide o peniaze, ktoré mestská časť opakovane žiada od hlavného mesta v súvislosti s predajom pozemkov v Karloveskej zátoke v roku 2007. Mestská časť ich vtedy, s verejným prísľubom použiť celý výťažok na výstavbu lodenice, predala spoločnosti Karloveské rameno za približne 25 miliónov korún (837 000 eur).

Podľa štatútu hlavného mesta sa výnos z predaja nehnuteľného majetku, ktorý je zverený do správy mestskej časti, delí v pomere 60 percent pre mestskú časť a 40 percent pre hlavné mesto. „Mestskí poslanci už v minulosti schválili, aby aj podiel mesta išiel na výstavbu lodenice. Magistrát však doteraz neposlal na účet mestskej časti celú sumu,“ skonštatoval Heldes.

Nová lodenica

Karlova Ves už v apríli 2016 informovala, že má stavebné povolenie na vybudovanie novej lodenice. Malo by ísť o trojpodlažný objekt, slúžiaci športovcom i verejnosti.

História lodeníc v zátoke v Karlovej Vsi siaha do roku 1932, kedy bol založený Klub bratislavských kajakárov a o tri roky neskôr vodácky klub Tatran. Tieto lodenice vychovali množstvo špičkových športovcov. Od roku 2007 sú zapísané ako národná kultúrna pamiatka. Lodenica však slúži i širokej základni rekreačných vodákov, čím plní významnú funkciu na poli zdravého životného štýlu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM