Tomáš Stupavský Šport

Raz si hore, raz si dole. Motto, ktoré platilo pre futbalový Slovan po celý rok 2014

Ako na hojdačke! Tak sa dá charakterizovať rok 2014 pre futbalový Slovan Bratislava. Jarná časť predchádzajúcej sezóny vyšla takmer dokonale, ale druhá polovica roka bola pre "belasých" priam katastrofou. Problémy s fanúšikmi, nepresvedčivé výsledky v domácej súťaži a zlá reklama v Európskej lige

Ilustračný obrázok k článku Raz si hore, raz si dole. Motto, ktoré platilo pre futbalový Slovan po celý rok 2014
Zdroj: TASR

Fanúšikom iba titul nestačí

Jarná časť sezóny 2013/2014 sa Slovanu výsledkovo vydaril. V Corgoň lige valcovali jedného súpera za druhým a nakoniec získali svoj ôsmi titul s jednoznačným 12-bodovým náskokom na čele tabuľky. No v štruktúrach klubu nebolo všetko optimálne a predovšetkým fanúšikovia dali bratislavskému celku najavo, že sa cítia ukrivdení. Chýba im stále už toľko sľubovaný nový štadión.

Bratislavčania už odmietajú navštevovať futbalový stánok mestského rivala na Pasienkoch, ktorý zaostáva za modernými štadiónmi vo všetkých ohľadoch. Ďalším oprávneným argumentom sklamaného fanúšika Slovana bolo, že veľká väčšina hráčov si nevážila belasý dres a na ihrisku neodvádzala maximum. Vyčítaným príkladom bolo nezvládnuté finále Slovnaft Cupu proti Košiciam, ktoré Slovan prehral 2:1 a neobhájil tak vytúžené „double“.

O tom, že je o futbal v hlavnom meste čoraz nižší záujem sa preukázalo aj pri majstrovských oslavách, keď oficiálne odovzdávanie titulu si prišlo pozrieť iba 934 platiacich divákov. Čiže fanúšikom už „iba“ triumf v domácej súťaži nestačí.

Zmena trénera svoje ovocie nepriniesla

Počas letnej prestávky prišlo k zmenám v hráčskom kádri, ale aj na trénerskom poste. Jozefa Valoviča nahradil český lodivod František Straka. Tento krok vedenia klubu poriadne rozladil slovenskú futbalovú legendu Dušana Galisa, ktorý sa rozhodol okamžite v klube skončiť. Bývalý československý reprezentant plnil v Slovane úlohu poradcu s rozšírenými kompetenciami.

František Straka slávil úspešnú premiéru, keď v Superpohári Slovan vyhral nad Košiciam výsledkom 1:0. Počas leta následne odštartovali aj boje o postup do hlavnej fázy najprestížnejšej európskej súťaži Ligy majstrov. V 3. predkole bratislavský klub postúpil cez Sheriff Tiraspol a jeho súperom bol ako druhý v poradí bieloruský majster Bate Borisov. Z dvojzápasového súboja so sklonenou hlavou odchádzal Slovan a tak ho na jeseň čakali „iba“ zápasy v Európskej lige.

Úvod do novej sezóny domácej súťaže, ktorá dostala názov Fortuna liga, bol ako z nočnej mory. Potupné prehry so Žilinou alebo s Trenčínom odštartovali hernú a výsledkovú krízu, ktorá sprevádzala Slovan počas celej jesennej časti na oboch frontoch. Či už na domácej scéne alebo tej európskej.

„Belasí“ v Európskej lige utrpeli hneď niekoľko debaklov, či už s BSC Young Boys 5:0 alebo doma s Neapolom 0:2.

Biele kríže na ihrisku

Slovan vo Fortuna lige čakal na víťazstvo sedem súťažných zápasov na čo už doplatil František Straka, ktorý sa musel po prehre v Trenčíne 0:4 z Bratislavy porúčať. No fanúšikovia Slovana toho už mali dosť a po zápase chceli niektorí priaznivci počkať na hráčov a tak vedenie klubu muselo na Pasienky povolať policajné hliadky.

Následne fanatický fanúšikovia stupňovali svoj hnev voči futbalistom slovenského majstra. Jednej noci ultras „vyzdobili“ tréningové ihrisko 11 bielymi krížmi, veľkým hrncom s prasacími paprčkami a transparentom „Na každú sviňu sa varí voda“. Chuligáni následne požadovali odchod generálneho riaditeľa Petra Kašpara a takisto kanoniera Juraja Halenára. Ten totiž po prehranom zápase proti BSC Young Boys ukázal priaznivcom Slovana obscénne gesto.

Ďalšia hanba na Pasienkoch

Na Pasienky po Františkovi Strakovi prišiel úspešný československý futbalista Jozef Chovanec. Premiéra ho čakala ako hrom. Slovan sa v ďalšom zápase Európskej ligy v Bratislave postavil proti svojmu českému rivalovi pražskej Sparte.

Stretnutie poznačilo vyčíňanie hosťujúcich fanúšikov. Chuligáni prelomili plot sektoru pre hostí a prenikli na vedľajšiu tribúnu štadiónu, kde napadli niekoľko domácich priaznivcov. Rozhodcovia museli stretnutie na 35 minút prerušiť a hráči odišli do kabín. Situáciu ukľudnil až zásah policajných ťažkoodencov. Zápas sa nakoniec skončil potupnou prehrou „belasých“ pomerom 0:3.

Európska liga nepriniesla hráčom Slovana dôvod na radosť ani v ďalších zápasoch. Nasledovali tri ďalšie prehry a tak sa bratislavský tím stal najhorším účastníkom základnej fázy. Bilancia šesť porážok zo šiestich zápasov a hrozivé skóre 1:20 bolo dôkazom, že súčasný káder sa zatiaľ európskym mužstvám rovnať nemôže.

Posily sa neosvedčili

Počas letnej prestávky bolo vedenie Slovana aktívne aj na prestupovom trhu. Do Bratislavy prišlo niekoľko talentovaných hráčov ako František Kubík, Richard Lásik, Samuel Štefánik, Tomáš Jablonský alebo Radoslav Augustín, no ani jednému z nich sa nepodarilo podávať stabilne kvalitné výkony.

Každopádne počas zimnej prestávky tréner Jozef Chovanec avizoval, že v hráčskom kádri dôjde k veľkým zmenám. Mužstvo už opustili Seydouba Soumah, Mamadou Bagayoko, Miloš Josimov a Pavel Fořt. Naopak rady „belasých“ posilní navrátilec Martin Dobrotka.

Slovan prezimuje vo Fortuna lige na 5. mieste s 12-bodovou stratou na jesenného majstra zo Žiliny. Uvidíme či sa podarí Chovancovi v roku 2015 vniesť bratislavskému tímu nový vietor do plachiet, aby mohli byť fanúšikovia opäť na svojich hráčov právom hrdí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM