Nina Táborská Rôzne

Rastúca aktivita na trhu priemyselných nehnuteľností pozitívne ovplyvňuje výstavbu skladov v okolí hlavného mesta

Na slovenskom trhu priemyselných nehnuteľností bolo počas 3. štvrťroka 2014 podpísaných viac ako 50-tisíc štvorcových metrov nájomných zmlúv. Celková aktivita v oblasti prenájmov sa koncentrovala do širšieho okolia hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Rastúca aktivita na trhu priemyselných nehnuteľností pozitívne ovplyvňuje výstavbu skladov v okolí hlavného mesta
Zdroj: TASR

Konkrétne do priemyselných parkov v Bratislave, Senci a Lozorne. Vyplýva to z najnovších údajov poradenskej spoločnosti JLL.

Dokončené boli dve nové haly s celkovou výmerou 28-tisíc m2, z ktorých približne 67 percent obsadia už vopred zazmluvnení nájomcovia. Skladová hala postavená v rámci P3 parku Bratislava v Lozorne s rozlohou zhruba 14-tisíc m2 momentálne ponúka 6300 m2 voľnej plochy.

Druhú, podobne veľkú halu dodala na trh developérska spoločnosť Prologis, ktorá ju dokončila na mieru pre firmu Tomra Sorting v rámci Prologis Parku Bratislava v Senci.

Miera neobsadenosti priemyselných priestorov narástla

Doposiaľ sa v tomto roku postavilo 34-tisíc m2 nových skladových priestorov. „Pri porovnaní so situáciou, ktorá bola na trhu v 3. kvartáli v roku 2013, pozorujeme pokles o približne 30 percent, avšak s projektmi, ktoré sú aktuálne vo výstavbe, predpokladáme, že čísla budú na konci roka 2014 na rovnakej úrovni,“ avizuje spoločnosť.

Celkovo je v súčasnosti na Slovensku 1,25 milióna m2 moderných priemyselných priestorov.

„V priebehu roka 2014 sme popri zlepšujúcej sa ekonomickej situácii na Slovensku zaznamenali rastúci trend na strane dopytu po priemyselných nehnuteľnostiach. Pozitívne signály sa prejavili aj v štatistikách za 2. a 3. kvartál a rovnako v nálade developérov, ktorí pokračujú s výstavbou nových skladov. Objem transakcií, ktoré sú momentálne v rôznych štádiách rokovaní, môže z roka 2014 urobiť jeden z najsilnejších za posledné obdobie,“ predpovedá vedúci oddelenia priemyselných nehnuteľností JLL Martin Stratov.

Miera neobsadenosti priemyselných priestorov narástla v 3. kvartáli na súčasných 7,7 percent. Širšie okolie hlavného mesta stále ponúka najväčší objem voľnej plochy na prenájom na úrovni necelých 64-tisíc m2, západné Slovensko približne 17-tisíc m2, východ takmer 11-tisíc m2 a stred Slovenska iba necelých 5-tisíc m2.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM