Alexandra Húsková Rôzne

Rakúska polícia dúfa, že viac informácií o tragédii migrantov poskytne v piatok

Rakúska polícia má už vďaka pomoci kolegov zo susedných krajín prvé informácie o možnej totožnosti desiatok mŕtvych, ktorých telá sa našli dnes v chladiarenskom vozidle v odstavnom pruhu diaľnice A4 neďaleko Parndorfu. S vysokou mierou pravdepodobnosti ide o utečencov.

Ilustračný obrázok k článku Rakúska polícia dúfa, že viac informácií o tragédii migrantov poskytne v piatok
Zdroj: TASR

Na mimoriadnej tlačovej konferencii v Eisenstadte o tom hovoril riaditeľ burgenlandskej krajinskej polície Hans Peter Doskozil.

Podľa jeho slov sa podarilo zistiť, že vozidlo odišlo z Budapešti, respektíve jej okolia v stredu v skorých ranných hodinách a do Rakúska sa dostalo v nočných hodinách cez cestný hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf (neďaleko Bratislavy).

Vozidlo s mŕtvymi utečencami odtiahli medzičasom na niekdajšie pracovisko veterinárov v Nickelsdorfe, kde sú dané predpoklady pre postupné vyloženie obetí. Tento proces by mal byť ukončený do piatka, odznelo pri tejto príležitosti. Následne telá prepravia na súdnu medicínu vo Viedni.

Doterajšie poznatky z obhliadky obetí naznačujú, že by mohli byť už jeden a pol až dva dni po smrti. Mnohé hovorí pre to, že pri prekračovaní štátnej hranice boli už mŕtvi.

Všetko to však spresnia až súdni lekári a špecialisti z ďalších odborov. V súčasných klimatických podmienkach to však nebude jednoduché, pripustil policajný predstaviteľ.

Na otázky, ako je možné, že vozidlo v čase, keď sa zvýšili bezpečnostné opatrenia v súvislosti s vlnou utečencov, nikto nekontroloval, Doskozil pripomenul, že cez spomínaný úsek diaľnice, spájajúcej rakúsku a maďarskú metropolu, prechádza denne 5000 nákladných vozidiel a ich detailná kontrola by znamenala vyvolanie kolapsu cestnej dopravy v danom regióne.

Ako informovala tlačová agentúra APA, dvojčlenná skupina maďarských kriminalistov, ktorá by mala pomôcť pri objasnení pozadia zločinného prípadu prevádzačstva, už dorazila do spolkovej krajiny Burgenland.

Prečítajte si aj:

KOMENTÁR: Oni nešli do Parndorfu nakupovať. Oni tam šli zomrieť potupnou smrťou v dobytčáku

Neďaleko Bratislavy dnes polícia našla auto s približne 50 mŕtvymi utečencami

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM