Tomáš Stupavský Rôzne

Rajke možno hrozí „odrezanie" od Bratislavy! Prídu ľudia o autobusovú linku 801?

V pohraničnej obci Rajka, ktorá sa nachádza iba 23 kilometrov od Bratislavy, žije okolo 1500 Slovákov. Obyvatelia tohto mestečka spája s našou metropolou iba jediná autobusová linka, no tej možno hrozí zánik!

Ilustračný obrázok k článku Rajke možno hrozí „odrezanie" od Bratislavy! Prídu ľudia o autobusovú linku 801?
Zdroj: TASR

Autobusová linka 801, ktorou sa ľudia žijúci v Rajke dostali do Bratislavy za niečo vyše polhodiny, možno onedlho prestane jazdiť. Dôvod? Linke 801 končí 30.9.2015 licencia, ktorá bola udelená na základe podpory finančných prostriedkov Európskej únie v rámci projektu cezhraničnej spolupráce.

„Dopravný podnik Bratislava (DPB) rokuje s Magistrátom hlavného mesta SR o ďalšom prevádzkovaní tejto linky a v súčasnej dobe spracúva novú žiadosť o vydanie licencie na dopravu do Rajky od 1.10.2015. Poz­namenávame, že na túto linku môže podať žiadosť aj iný dopravca,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Autobus premáva každú hodinu oboma smermi. Spoj využívajú školáci, ale aj ľudia, ktorí cestujú do hlavného mesta za prácou. Avšak, ak by došlo naozaj k zrušeniu linky, obyvatelia by museli byť odkázaní iba na svoje osobné automobily.

Mesto chce linku zachovať

Magistrát hlavného mesta sa však vyjadril, že na základe analýz dopytu na tejto linke určite uvažuje o jej zachovaní, aktuálne sa však na základe ekonomických vyčíslení rozhoduje v akom rozsahu.

Prečítajte si tiež: Najväčšie sídlisko na Slovensku má vlakovú stanicu, ktorá pomaly umiera

„Nakoľko pravidelný interval, ktorý je dnes na linke zavedený, sa ukázal ako veľmi vhodný, nebudeme preto znižovať počet spojov premávajúcich do Rajky, skôr pôjde o skrátenie trasy v jej mestskom úseku, vzhľadom na jej súbežnú trasu s inými linkami MHD,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Čo takto vlak?

Ako sa uvádza na stránke rajka.eu autobusovú dopravu do Bratislavy by mohla nahradiť železničná. Cezhraničné vlaky by chcela údajne prevádzkovať maďarská železničná spoločnosť Gysev.

„Preverovali sme túto informáciu, no zatiaľ sme žiadnu oficiálnu žiadosť nezaznamenali," prezradila pre Bratislava24.sk hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková .

O zavedení vlakového spojenia zatiaľ neuvažuje ani magistrát. „Na základe počtov cestujúcich magistrát neplánuje podporu železničného spojenia v tomto smere, nakoľko ani autobusy premávajúce do Rajky nie sú kapacitne vyťažené,“ doplnila Skokanová.

Podľa jej slov ďalším negatívom je pomerne veľká dostupnosť k železničným zastávkam a staniciam, kde by bolo nutné zaviesť ďalšiu autobusovú dopravu ako napájač pre cestujúcich.

Na železničnú stanicu by mali ďaleko aj obyvatelia Rajky, keďže stanica sa nachádza na okraji obce.

Mesto Bratislava sa, ale pohráva s myšlienkou, žeby vlak do Rajky v budúcnosti mohol premávať. „Železničná doprava v úseku Rajka – Petržalka má potenciál do budúcna, ak bude počet obyvateľov v týchto lokalitách naďalej rásť. Aktuálne by bolo takéto železničné spojenie vysoko neefektívne,“ uviedla Skokanová.

Prečítajte si tiež: Zistili sme, akou autobusovou linkou sa dostanete do nového nákupného centra Pharos

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM