Ľuba Lesná Samospráva

Radniční kandidáti: Aj spoluzakladateľka Hodiny deťom Lucia Štasselová

Lucia Štasselová kandiduje do mestského parlamentu na kandidátke Siete. Podporuje ju aj zvyšok pravicovej koalície SDKÚ, Most-Híd a SaS. Je spoluzakladateľkou populárnej charitatívnej akcie Hodina deťom.

Ilustračný obrázok k článku Radniční kandidáti: Aj spoluzakladateľka Hodiny deťom Lucia Štasselová
Zdroj: Dnes24.sk

Do mestského parlamentu vás presadzuje strana Sieť. Prečo vlastne ste sa rozhodli kandidovať?

Zatiaľ to cítim ako moju kontinuálnu snahu meniť veci okolo seba. Keď som prijala členstvo v Alfe, ktorú zakladal Radoslav Procházka, mala som pocit, že vznikne platforma na diskusiu a návrhy na systematické zmeny v riadení štátu. Bolo trochu prekvapením rozhodnutie Procházku kandidovať na post prezidenta a neskôr založiť stranu. Stále však vo mne pretrváva pocit, že Procházka chce úprimne systém zmeniť k lepšiemu a nastaviť ho pre ľudí. Preto som prijala ponuku zastupovať stranu Sieť na kandidátke, kandidujem však na post poslankyne do mestského zastupiteľstva za mestskú časť ako nezávislá s podporou širokej stredo-pravej koalície.

Čo mienite presadiť?

Verím, že každý uchádzač o verejný úrad by mal mať jasnú predstavu o práci, ktorú chce pre svoje mesto vykonať. Ponúkam vám moju predstavu o tom, aké mesto by som pre nás chcela a kroky, ktoré sa ako kandidátka zaväzujem podniknúť.

Mesto je priestor pre aktívne spoločenstvo. V meste pre aktívne spoločenstvo sa občania cítia bezpečne. Deti sa môžu ísť von hrať a bicyklovať. Mamy s malými deťmi môžu ostať doma, pretože sa majú kde stretávať, existuje ponuka na trávenie voľného času a komunitné aktivity v okolí bydliska. Mamy majú ponuky pracovať na polovičný úväzok čo najbližšie k domu. Existuje odborná a kvalitná sieť starostlivosti o znevýhodnených ľudí všetkých kategórií – dostatok miest v sociálnych zariadeniach pre handicapovaných a starých ľudí, ale tiež systematická podpora a ochrana rodín, ktoré sa o nich starajú doma.

Mesto je plné jedinečných miest pre dobrý život. Každá mestská časť je jedinečná a potrebuje posilniť svoj vlastný charakter a a prednosti. Existuje ponuka lokálnych investičných príležitostí. Existuje systematizovaná ponuka pre uplatnenie vzdelaných a tvorivých ľudí v meste či v jeho mestskej časti. Mesto je zelené, nové parky sa tvoria v nadväznosti na existujúce, spájajú sa, rozširujú a kultivujú. Všetky športoviská sú prístupné pre verejnosť. Náhodné developerské projekty tu nemajú miesto a platí výšková zonácia mesta. Developeri prispievajú do fondov určených na kultiváciu verejných priestorov. Mestské časti majú svoje chránené zóny – sú to parky, nezahustené miesta a pešie zóny. Prepája a posilňuje sa pešia a cyklo-doprava pred autodopravou.

Mesto je partner a expert ponúkajúci funkčné riešenia. Mesto aktívne využíva vedomosti verejnosti a občianskeho sektora vo svoj prospech. Hľadajú sa riešenia ako veci pohnúť a nie „ako sa to nedá“. Mesto sa vie poučiť a prináša a aplikuje riešenia, ktoré sú overené doma aj v zahraničí. Podporujú sa rozhodnutia uskutočnené na základe dát a informácií, nie na základe tlakov a záujmov. S dátami sa pracuje v prospech transparentnosti a zodpovednosti. Informácie, ktorými mesto disponuje sa používajú novým spôsobom – na poskytovanie otvoreného prístupu k údajom a posilnenie zodpovednosti voči verejnosti. Sila informácií sa využíva na hodnotenie zmien a pokroku, a na tlak v zlepšovaní výkonnosti a efektivity aparátu.

Mesto je partner aktívnych občanov. Zákony a nariadenia samotné na dosiahnutie trvalej a potrebnej zmeny nestačia. Hýbateľom zmien sú občania a potrebujú podporu. Mesto aktívne podporuje jednotlivcov a organizácie, ktoré pracujú v jeho prospech. Administrácia mesta a aktívni občania sú partneri, nie strany rozdielnych barikád. Transparentné medzisektorové partnerstvá – verejné, súkromné a štátne spájajú ľudí, nápady a zdroje k spoločnému účelu a posilňujú ich účinok.

Zvažovali ste aj kandidatúru na post primátorky. Čo sa stalo, že napokon nekandidujete?

Ponuka kandidovať na primátorku ma zaskočila, po úvahe som sa s ňou začala zaoberať vážne. Potrebovala som však zistiť ako mesto funguje a čo sú vlastne primátorské kompetencie a reálne možnosti. Po zrelej úvahe a viacerých rozhovoroch som dospela k názoru, že ak naozaj chcem niečo zmeniť, musím sa začať učiť postupne. Je to asi aj o určitej pokore pred náročnými úlohami. Preto sa kandidatúra na primátorku mesta zmenila na kandidatúru na poslankyňu mesta. Ste autorkou veľmi úspešného projektu Hodina deťom.

Nie je vám za Hodinou deťom ľúto? Venujete sa v súčasnosti fundraisingu saleziánov.

Hodinu deťom sme spoluzakladali s Filipom Vagačom a idea vznikla na prelome tisícročí v Anglicku, následne si ju adoptovala celá sieť IYF, ktorej bola Nadácia pre deti Slovenska členom. Po 15 rokoch práce v nadácii, z toho 11 ako jej riaditeľka, som bola už dosť unavená. Mala som pocit, že si potrebujem buď oddýchnuť alebo zmeniť prácu. Án, je to tak, dnes pracujem pre saleziánov a budujem fundraisingové oddelnie. Snažím sa do získavania financií vniesť systém a poriadok. Pokúšam sa dosiahnuť širokú verejnú podporu pre ich poslanie a prácu s mladými na Slovensku. Chcela by som nastaviť mechanizmy pravidelného darcovstva tak, aby boli pripravení na akékoľvek situácie v budúcnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM