Rôzne

RADÍME: Samotný bleskozvod pred škodami neuchráni, pomôže aj prevencia

V letnom období môžeme po celom Slovensku sledovať zvýšený výskyt búrok. Blesky dokážu narobiť poriadne škody.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Samotný bleskozvod pred škodami neuchráni, pomôže aj prevencia
Zdroj: Jaro Karak

Slovenský hydrometeorologický ústav v lete pravidelne vydáva výstrahu pred búrkami. Aj po tieto dni nie sú búrky sprevádzané bleskami žiadnou výnimkou.

Búrky z tepla sa očakávajú aj počas tohto týždňa v rôznych častiach Slovenska. UNIQA poisťovňa každoročne eviduje poistné udalosti, pri ktorých blesky zničili elektrické zariadenia, rozvody, spotrebiče či počítačové siete a aj preto upozorňuje svojich klientov na búrky prostredníctvom SMS správ.

Poisťovne vždy rozlišujú, či škoda na majetku vznikla následkom priameho alebo nepriameho úderu blesku. Priamy úder blesku znamená, že blesk bezprostredne prešiel cez poistenú vec. Škody spôsobené priamym úderom blesku sú automaticky kryté v základnom poistení domácnosti. Ak blesk udrie priamo, sú účinky blesku tepelné, mechanické a elektromagnetické.

Nepriamy úder blesku je poškodenie alebo zničenie predmetov poistenia prepätím spôsobeným napäťovou špičkou v elektrickej sieti alebo atmosférickým prepätím. Ak sa napríklad po nepriamom údere blesku poškodia elektrospotrebiče, poisťovňa škody uhradí, ak je domácnosť proti nepriamemu úderu blesku pripoistená.

"Naša štatistika hovorí, že väčšina zmlúv na poistenie domu a domácností sa už dnes uzatvára s balíkom pripoistení, súčasťou ktorého je aj nepriamy zásah blesku. Pri nepriamom údere blesku zostanú spotrebiče zväčša nefunkčné, aj keď zvonku nevidieť poškodenie. Aj preto poisťovne vyžadujú vyjadrenia od príslušného odborného servisu poškodeného elektrospotrebiča. Najčastejšie ide o poškodenie elektroniky, v prípade rodinných domov sú to najmä zabezpečovacie zariadenia a satelity,“ približuje Róbert Koch z oddelenia poistenia majetku UNIQA poisťovne.

„Bleskozvod je už v súčasnosti samozrejmosťou, iba vonkajšia ochrana však domácnosť pred úderom blesku neochráni. Ak chcete zabrániť škodám po údere blesku, je potrebné vytiahnuť spotrebiče zo zásuviek alebo sa istiť tzv. prepäťovou ochranou. Ak odchádzate z domu na dlhší čas na dovolenku alebo služobnú cestu, odpojte televíziu, počítač aj všetky elektrické prístroje z elektrickej siete aj anténnych prívodov,“ radí Koch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM