Rôzne

RADÍME: Prikrmovaním môžeme malým vtáčikom a labutiam pomôcť prežiť náročné chladné obdobie

Kedy a čím je vhodné prikrmovať vtáctvo? Poradí skúsený ornitológ zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Prikrmovaním môžeme malým vtáčikom a labutiam pomôcť prežiť náročné chladné obdobie
10
Galéria
Zdroj: TASR

Počas chladných dní, ktoré vládnu za oknami našich teplých domovov to naši operenci či psíkovia nemajú jednoduché.

Prikrmovanie labutí a operencov

Po chladných jesenných dňoch nastala zima a tá tohtoročná bude mimoriadne chladná. Ako môžeme malým vtáčikom a labutiam pomôcť prežiť náročné obdobie, kedy sa v prírode nachádza málo dostupnej potravy? Prikrmovaním. Ako na to, sme sa opýtali skúseného ornitológa zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti Jána Gúgha.

Ornitológovia odporúčajú prikrmovať vtáctvo predovšetkým počas zimného obdobia, kedy sú potravné zdroje v prírode obmedzené alebo nedostupné.

„Napríklad keď mrzne, padá sneh, fúka silný vietor alebo padá mrznúci dážď. Neodporúčame prikrmovať počas obdobia, kedy si vtáctvo nájde v krajine prirodzenú potravu, t. j. počas jari, leta a jesene,“ radí Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti.

„V prípade vodného vtáctva ako sú labute alebo kačice divé je vhodné na prikrmovanie použiť kukuricu, pšenicu, jačmeň, ryžu alebo iné zrná, neochutené ovsené vločky, alebo zelené časti zeleniny,“ odporúča Gúgh. Prikrmovať pečivom alebo inými potravinami, ktoré sú určené pre ľudí, by ste nemali.

O tom, aké následky má prikrmovanie, sa dočítate TU:

Výber krmiva

Sýkorky, vrabce, stehlíky aj hrdličky. Aj vy milujete ranný vtáčí spev? Počas chladných dní, ktoré vládnu za oknami našich teplých domovov to naši operenci nemajú ľahké.

Našťastie im toto náročné obdobie môžeme pomôcť prežiť prikrmovaním. Najobľúbenejším spôsobom prikrmovania je stavanie búdok z dreva či plastov, ktoré potom vešiame na stromy či vykladáme na okenné parapety. Do domčekov radi nasýpame pšenicu či omrvinky a so zatajeným dychom sledujeme, kedy si vtáčik konečne príde zobnúť.

Vtáky prikrmujme len v zime a počas nepriaznivého obdobia, kedy je v prírode nedostatok potravy.

„Najdôležitejší je výber vhodného krmiva, ktoré budeme vtákom podávať. Krmivom môžeme nielen pomôcť, ale dosť aj pokaziť. Najvhodnejšie sú naturálne zrná, oriešky a plody, prípadne loj a tuk,“ vysvetľuje ornitológ. V žiadnom prípade neodporúča kŕmiť solenými, praženými a údenými potravinami, a ani cestovinami. „Tie môžu spôsobiť zažívacie problémy a uhynutie vtáctva.“

Viac o tom, ako prikrmovať operencov počas zimy, sa dočítate TU:

Telá rýb a vtákov

Pri prechádzke v tesnej blízkosti jazier občas narazíme na mŕtve telá rýb či vtákov. Čo robiť s takýmto nálezom? Dôležité je nezatvárať pred problémom oči a konať. Nikdy totiž neviete, čo môže byť príčinou vášho objavu, a teda úhynu živočícha.

Pri nájdení uhynutých tiel radí Katarína Nosálová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava hl. m., vyvarovať sa akémukoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom alebo rybami. O náleze by ste mali čo najskôr upovedomiť Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Bratislava na tel. č. 02 644 61 206 – 210.

Viac o tom, ako sa správať pri náleze uhynutých tiel rýb či vtákov, sa dočítate TU:

Prikrmovanie vtákov a labutí
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM