Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Pozor na nevýhodné pôžičky, pred Vianocami lákajú najmä dôchodcov

Dôchodcovia by si mali dať pozor na lákavé pôžičky pred Vianocami. Často ich nevládzu splácať a končia v rukách exekútorov.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Pozor na nevýhodné pôžičky, pred Vianocami lákajú najmä dôchodcov
Zdroj: TASR

Predvianočné obdobie je čas, keď sa najmä dôchodcovia nechajú zlákať na rôzne pôžičky, ktoré potom nedokážu splácať. Často im tak vznikajú problémy, ako si zabezpečiť základné životné potreby z dôchodku, ktorý je krátený na základe príkazu exekútora.

Pozor na nevýhodné pôžičky

„Sociálna poisťovňa opätovne varuje verejnosť pred zvýšenými rizikami nevýhodných pôžičiek. Exekučné zrážky z dôchodku sú totiž vykonávané ako následok toho, že dôchodca neuhradil dlh voči určitému subjektu. Postup voči dlžníkovi v tomto štádiu, a to aj v prípade, ak ide o dôchodcu, je už v rukách exekútora a nerieši ho poisťovňa. Mnohí penzisti si však myslia, že dôchodky exekúciám nepodliehajú. Nie je to však pravda – príkaz na exekúciu musí Sociálna poisťovňa rešpektovať a vykonávať určenú zrážku z dôchodku,“ upozorňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Počet exekúcií stúpol

Podľa neho počet exekúcií dôchodkov aj od začiatku tohto roka opäť stúpol. K 31. októbru 2017 ich Sociálna poisťovňa registruje už 35 563, pritom ešte v októbri 2016 ich bolo 33 821 a ku koncu januára tohto roka 35 459. Medziročne je to nárast až o 1742 exekúcií dôchodkov.

Jedným z najčastejších dôvodov exekúcií dôchodkov sú pôžičky z nebankových subjektov. Sociálna poisťovňa preto upozorňuje dôchodcov, aby nepodľahli lákavým reklamám, ktoré sú mnohokrát zavádzajúce a mnohým môžu spôsobiť finančné problémy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM