Jakub Haršany Rôzne

Radi si vychutnáte zlatistý mok? Pivovar s dlhoročnou tradíciou vás rozhodne nesklame

Patríte medzi ľudí, ktorí si radi posedia pri pohári dobre natočeného oroseného pivka. V tom prípade by ste mali navštíviť bratislavský pivovar na Drevenej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Radi si vychutnáte zlatistý mok? Pivovar s dlhoročnou tradíciou vás rozhodne nesklame
6
Galéria

Ak prechádzate po Drevenej ulici neďaleko Hodžovho námestia, priamo cez výklad pivovaru môžete vidieť, ako sa varí pivo. Proces varenia prebieha výlučne za použitia tradičných surovín – sladu, vody, chmeľu a kvasníc. Pivo je nefiltrované, nepasterizované, čím sa zvýrazňuje jeho chuť.

To je len malé lákadlo k tomu, aby ste zavítali do bratislavského Meštianskeho pivovaru, ktorý nadväzuje na dávnu tradíciu známeho Meštianskeho pivovaru „Die Bürgerliche Brauerei“ z 18. storočia.

Korene siahajú do roku 1752

V Prešporku bolo pivo medzi obyvateľmi odjakživa veľmi obľúbené. Ako napovedá aj letopočet v názve nad vchodom do pivovaru, známy bratislavský pivovar, nazývaný vtedy Meštiak, začali stavať v roku 1752. Svojou kvalitou sa mohol smelo porovnávať s bavorskými pivovarmi.

Nachádzal sa na Rybnom námestí a jeho súčasťou bola aj reštaurácia s verandou. Medzi Bratislavčanmi bol veľmi obľúbený nielen pre skvelé pivo, ale aj kvôli svojej blízkosti k dunajskému nábrežiu a kvalitnej kuchyne. Posledné pivo načapovali v pivovare v roku 1968. Meštiansky pivovar museli vtedy zbúrať kvôli výstavbe Mosta SNP.

Pivo z vlastného pivovaru

Novootvorený bratislavský Meštiansky pivovar pokračuje v tradícii svojho slávneho predchodcu. Na Drevenej ulici funguje od roku 2010. Návštevníkov láka predovšetkým svojím vlastným pivom.

Pivovar sa môže pochváliť 12-stupňovým Bratislavským ležiakom s príjemnou chmeľovou arómou a tmavým Bratislavským bubákom, ktorý má jemne sladkastú chuť.

K dobrému pivu patrí neodmysliteľne aj chutné jedlo. Kuchyňa sa zameriava na tradičné prešporské receptúry, klasické slovensko-české špeciality či pochúťky k pivu. Nájdete tu bohatú ponuku jedál z hydiny či bravčového mäsa. Ochutnať môžete aj rybu či sladké dobroty.

Pivovar má dnes už aj svoju druhú prevádzku, a to na Dunajskej ulici. Ak sme vám spravili chuť na vychladené pivko v kombinácii s vynikajúcim jedlom, návštevu Meštianskeho pivovaru určite neobanujete. Svoje brány otvára každý deň od 11. hodiny.

Čítajte aj: Milovníci piva si u Jakuba určite prídu na svoje

Bratislavský Meštiansky pivovar
6
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM