Ľuba Lesná Rôzne

Račianske vinobranie: Dobrá nálada aj napriek počasiu

Od piatka do nedele večera sa Rača zabáva – zažíva vinobranie. Račania, ale aj Bratislavčania z ostatných mestských častí, si nenechávajú pokaziť náladu nepriaznivým počasím a prehánkami. Vyrazili do ulíc. Najmä sobota bola v znamení dobrej nálady a stoviek ľudí pri stánkoch.

Ilustračný obrázok k článku Račianske vinobranie: Dobrá nálada aj napriek počasiu
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

Dobrej a uvoľnenej atmosfére pomíhali aj mestskí policajti. Jeden z nich nám pokojne a dokonca milo pomáhal zaparkovať auto na mieste, kde nezavadzalo. A keď sa spustil lejak, ostal stáť na chodníku s vysvetlením, že je to jeho povinnosť. Po chvíli mu ale jeho kolega priniesol zo služobného auta vetrovku.

Každý deň 40 kíl cesta

Zastavili sme sa pri stánku so zemiakovými plackami. Mladá predavačka nám povedala, že na každý deň majú pripravené približne 40 kíl cesta zo surových zemiakov. Dlhý rad pred ich stánkom bol jasným dôkazom, že ich placky chutia.

Známe tváre pri stánkoch

Viceprimátor Ján Budaj ako dlhoročný obyvateľ Rače nemohol chýbať. Prechádzal sa popri stánkoch so známym publicistom Jánom Fülem. Ani jeden z nich sa netajil sa tým, že burčiak majú radi.

„My všetci veríme, že keď človek do roka vypiješ tri litre burčiaku, prečistí si organizmus,“ povedal Budaj pre Bratislava 24.sk. „Túto absurdnú alkoholickú poveru dedíme v našej rodine z otca na syna. Ja som sa ju dopočul od starých rodičov a šírim ju ďalej,“ so smiechom dodal.

Zvolebnieva sa aj na vinobraní

A pravdaže bolo jasne cítiť na vinobranní, že sa zvolebnieva. Stánky tu mali kandidáti na primátorov. Milan Kňažko príde až v nedeľu, oznamovali nám jeho spolupracovníci. V sobotu kdesi čosi nakrúcal. Okoloidúci ale dostávali do daru knihu rozhovorov Nosím v sebe mnohé jazvy, ktorú s Kňažkom napísal Ján Štrasser.

Súčasný primátor Milan Ftáčnik si atmosféru na vinobraní nevedel vynachváliť. Na takéto podujatia chodieva pravidelne. "Vinobranie aj víno k Bratislave patria. Je to súčasť nášho mesta a my sme na túto vinársku tradíciu hrdí,“ povedal pre náš portál. „Klobúk dolu pred prácou vinárov, ktorí to nemajú ľahké,“ dodal.

Mestské pozemky, mestské víno

Zdôraznil, že mesto poskytlo k dispozícii mestské pozemky, aby ich vinári mohli obrobiť. A vyrobili aj mestské víno. „Má to Viedeň, a my by sme to chceli tiež. Verím, že sa to chytí a že sa to ujme, a že súčasťou budúcoročného vinobrania bude aj mestské víno“, povedal Ftáčnik.

Stánky aj ďalších kandidátov

Strana Sieť vytvorila pre Tatianu Kratochvílovú tiež stánok na račianskom vinobraní, žiaľ, ju sme v ňom nestretli. Ďalší kandidát Ivo Nesrovnal ale neďaleko stál usmiaty v svojom stánku. Podobne ako súčasný primátor, ani on si nenechá každoročne vinobranie ujsť.
„Rača je klenot Bratislavy. Račianske vinohrady sú bratislavskou identitou, a preto ako mestský a župný poslanec tvrdo bojujem za to, aby sa zastavili developeri, aby tie vinohrady tu zostali“, povedal Nesrovnal.

Priznal sa s úsmevom, že víno má rád a vždy si z vinobrania odnáša fľašku bieleho aj červeného vína. „Bohužiaľ nemám vlastný vinohrad, pretože nemám na to čas. Ale výrobu kvalitného vína považujem za kultúru krajiny. A bratislavskú identitu,“ doplnil Nesrovnal.

Tešili sa aj deti

Keď nepršalo, zabávali sa aj deti. Štvorročný chlapček vyhadzoval svoj modrý balón do výšky, a keď praskol, žalostne sa rozplakal. Jeho mama mu bežala obstarať ďalší balón, podarilo sa jej, prišla dokonca s dvomi, ale jej ratolesť už dávno bola zaujatá niečím iným.

Račianske vinobranie
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM