Michaela Katonová Samospráva

Rača zakúpila pre svoje školy a škôlky kompostéry na bioodpad

Pre investíciu sa mestská časť rozhodla kvôli novému zákonu o odpadoch. Ten je v platnosti od januára tohto roku a podľa neho odpad prevádzkovatelia kuchýň nemôžu uložiť do nádob na zber komunálneho odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Rača zakúpila pre svoje školy a škôlky kompostéry na bioodpad
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavská mestská časť Rača zakúpila desať elektrických kompostérov na biologický odpad pre materské a základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Celková suma za desať kompostovacích zariadení bola 13 800 eur.

Elektrické kompostéry rozkladajú kuchynský odpad už do 24 hodín a vďaka vysokej efektivite a technológii vytvárajú kompost. „Nakoľko podľa súčasnej legislatívy sa nedajú takéto potraviny ďalej posúvať žiadnym charitatívnym organizáciám, napríklad pre ľudí bez domova, ba dokonca ani odkladať a poskytovať na skŕmenie ako pomyje, budeme ich recyklovať v biokomposté­roch,“ uviedol starosta Rače Peter Pilinský.

Vzniknutý kompost chce samospráva následne využiť na údržbu kvetinových záhonov na uliciach, v Obecnej záhrade či školských záhradách.

Pre základné školy plánuje Rača v budúcnosti dokúpiť aj veľkokapacitné zariadenia s objemom 27 kilogramov jedla za deň, ktoré sú v školách zatiaľ v testovacej prevádzke.

Prečítajte si tiež: Voľba miestneho kontrolóra v Rači neprebehla

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM