Správy Samospráva

Rača si zoberie úver. Chce prestavať schátranú budovu na novú škôlku

Bratislavská mestská časť Rača si zoberie úver vo výške 1,9 milióna eur. Chce ním financovať rekonštrukcie budov, miestnych komunikácií či vybudovanie verejného športoviska.

Ilustračný obrázok k článku Rača si zoberie úver. Chce prestavať schátranú budovu na novú škôlku
4
Galéria
Zdroj: Google Maps

Rača si pre viaceré projekty zoberie úver 1,9 milióna eur. Prijatie úveru, ktorý bude mestská časť splácať desať rokov, schválili račianski poslanci na svojom utorkovom (28.2.) rokovaní. Informovala o tom hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Nová škôlka

Medzi projekty, ktoré račianska samospráva plánuje z úveru financovať, patrí prestavba schátranej budovy na Novohorskej ulici za 830-tisíc eur, z ktorej má vzniknúť úplne nová materská škola s kapacitou zhruba 90 detí.

„V súčasnosti prebieha posudzovanie projektového zámeru, ktorým sa mestská časť uchádza o finančné prostriedky z európskych fondov. Stavebné práce by mohli začať v júni a ak všetko pôjde podľa nastaveného harmonogramu, nová škôlka na Novohorskej ulici privíta prvé deti v septembri 2018,“ priblížila hovorkyňa.

Okružná križovatka

Ďalším veľkým projektom, ktorý bude mestská časť financovať z úveru, je vybudovanie okružnej križovatky Detvianska – Kubačova – Rustaveliho v hodnote 230-tisíc eur. Na stavebnom úrade v bratislavských Vajnoroch je už podaná žiadosť o územné rozhodnutie a rieši sa vzťah k pozemkom.

Plánuje sa tiež rekonštrukcia budovy strediska čistoty na Rustaveliho ulici, na ktorú je hotová projektová dokumentácia. Taktiež oprava Popolnej ulice za 200-tisíc eur, ktorej predchádza doriešenie majetkových pomerov k pozemkom.

Zdroj: Google Maps

Viacúčelové športovisko

„Na rok 2018 je naplánované vybudovanie verejného športoviska pri Základnej škole na Tbiliskej ulici v hodnote 400-tisíc eur. Spracovaná projektová dokumentácia obsahuje rekonštrukciu futbalového ihriska, nový bežecký ovál so štyrmi dráhami, revitalizované hokejbalové ihrisko, dve streetbal ihriská, ihrisko pre vybíjanú, priestor pre vrh guľou a skok do diaľky, rekonštrukciu tribún a osvetlenie,“ uviedla Miklánková.

V nasledujúcich dvoch rokoch plánuje Rača rekonštruovať budovy zdravotných stredísk na Hubeného a Tbiliskej ulici spolu predbežne za 500-tisíc eur, pričom už v tomto roku bude opravená a zateplená strecha na zdravotnom stredisku na Tbiliskej ulici. Financie z úveru budú tiež použité na rekonštrukciu budovy miestneho úradu na Kubačovej ulici, ktorá je na niektorých miestach podľa hovorkyne v dezolátnom stave.

Ilustračný obrázok

Materské školy v Rači
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Rača
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM