Správy

Rača si opäť uctila významných rodákov. Ocenenie získal vinár i básnik

Ocenenie Račianske srdce má šiestich nových laureátov. Medzi nimi je podpredsedníčka Denného centra seniorov, zakladajúci člen Račianskeho vinohradníckeho spolku, thajská boxerka či študentka venujúca sa fyzike a astronómii.

Ilustračný obrázok k článku Rača si opäť uctila významných rodákov. Ocenenie získal vinár i básnik
Zdroj: Dnes24.sk

Rača si aj tento rok uctila ľudí, ktorí svojou prácou v sociálnej, kultúrnej, športovej, vedeckej či spoločenskej oblasti zveľaďujú život v mestskej časti. Predstavitelia samosprávy odovzdali ocenenie Račianske srdce šiestim laureátom z nominovanej desiatky. Informovala o tom hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Seniori a víno

Tento rok si za svoje zásluhy prevzala ocenenie Renáta Fitošová, ktorá je podpredsedníčkou miestneho Denného centra seniorov. „Tu pripravuje viaceré spoločenské podujatia, organizuje poznávacie výlety a zabezpečuje prednášky na rôzne témy s významnými osobnosťami,“ priblížila Miklánková. V sociálnej oblasti sa Fitošová angažuje aj návštevou chorých a starých občanov Rače a svojimi aktivitami prispieva k skvalitneniu života v mestskej časti.

Ocenený bol aj Alojz Khandl, ktorý je jeden zo zakladajúcich členov Račianskeho vinohradníckeho spolku. Aktívne sa zúčastňoval pri zakladaní genofodu Frankovky. Aktívne sa zúčastňoval pri zakladaní genofodu Frankovky. „Nikdy neodmietne pomôcť miestnym vinárom a vinohradníkom, angažuje sa vo vinárskych a spoločenských akciách,“ uviedla hovorkyňa.

Prečítajte si aj: Frankovka modrá patrí medzi najlepšie slovenské vína – zhodujú sa vinári na Festivale Frankovky

Thajský box i školský klub

Lucia Krajčovič si Račianske srdce prezvala za dlhoročné športové úspechy zviditeľňujúce Slovensko a rodnú Raču po celom svete. „Je majsterkou Slovenska a Česka, dvojnásobnou majsterkou Európy a tiež majsterkou sveta v thajskom boxe. V súčasnosti sa pripravuje na materské povinnosti,“ spresnila Miklánková.

Ocenenie patrí aj Anne Welnitzovej, ktorá je vedúcou školského klubu na ZŠ Tbiliská. Vo výchovnom procese a v pedagogickej činnosti totiž dosahuje mimoriadne dobré výsledky. „Okrem riadenia Školského klubu vedie tanečný krúžok, ktorý reprezentuje ZŠ na rôznych podujatiach. Je nielen vedúcou a choreografkou súboru, ale vlastnoručne šije aj kroje tanečníc a tanečníkov,“ povedala Miklánková.

Básnik a študentka

Račianske srdce získal aj Martin Solotruk, ktorý je básnik a vydavateľ. „Svojou prácou a vynikajúcimi výsledkami robí Rači veľmi dobré meno. Jeho prácu, napríklad Festival poézie Ars Poetica, ktorý je tradičnou oslavou kvalitnej svetovej poézie, pozná vzdelaná elita v Amerike, vo Francúzsku či inde v zahraničí,“ uviedla hovorkyňa.

Michaela Brchnelová je tohtoročnou najmladšou držiteľkou Račianskeho srdca. Ambiciózna študentka dosiahla vynikajúce výsledky v oblasti astronómie a fyziky. „Vďaka svojmu projektu o urýchľovaní častíc v Tychovom pozostatku po supernove získala prvé miesto na celosvetovej olympiáde stredoškolských vedeckých talentov,“ priblížila Miklánková. Michaelu pri príležitosti svojej inaugurácie prijal aj prezident SR Andrej Kiska.

Históriu udeľovania Račianskeho srdca začala račianska samospráva v roku 1999 a odvtedy ho s malými prestávkami odovzdáva dodnes. Doteraz získalo Račianske srdce takmer 200 Račanov. Nominácie na ocenenie môžu obyvatelia Rače podávať tradične do konca roka.

Prečítajte si aj: Rača bude čistejšia aj vďaka občanom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM