Tomáš Stupavský Samospráva

Rača bojuje proti piatim čiernym stavbám. Začalo sa trestné stíhanie voči stavebníkovi

Rača už viac ako dva roky rieši kauzu piatich čiernych stavieb a naďalej trvá na ich odstránení. Jedná sa o „Vinohradnícke domy“ v lokalite Fixle. Mestská časť sa konečne dočkala a obdržala oznámenie o začatí trestného stíhania voči stavebníkovi.

Ilustračný obrázok k článku Rača bojuje proti piatim čiernym stavbám. Začalo sa trestné stíhanie voči stavebníkovi
Zdroj: Dnes24.sk

Mestská časť Rača pred rokom informovala kompetentné úrady, že výstavbou spomínaných piatich stavieb, ktoré sú realizované stavebníkom Jurajom O. z Bratislavy, dochádza k trestnému činu neoprávneného uskutočňovania stavby.

Obvodné oddelenie policajného zboru Bratislava III vtedy informovalo, že stavebník vraj stavia bez stavebného povolenia z dôvodu nutnosti spotrebovania stavebného materiálu, aby ho nikto neukradol alebo neznehodnotil. Stavebné povolenie bolo údajne priebežne vybavované a ide iba o jednoduché stavby.

Dvojpodlažný dom nie je jednoduchá stavba

V marci tohto roku zamestnanci Stavebného úradu v Rači zistili, že jedna z piatich čiernych stavieb v lokalite Fixle je budovaná ako dvojpodlažný dom. Takýto objekt už nezapadá do špecifikácie jednoduchej stavby, preto sa mestská časť Rača rozhodla opäť obrátiť na prokuratúru.

Polícia po opätovnom prešetrení začala voči stavebníkovi trestné stíhanie vo veci neoprávneného uskutočňovania stavby.

„Teraz sa budú vykonávať potrebné vyšetrovacie úkony. Snáď bude zo zistených informácií zjavné, že skutok spáchala konkrétna osoba a prípad sa dostane aj do trestnoprávnej roviny,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský.

Mestská časť sa čiernymi stavbami v lokalite Fixle zaoberá viac ako dva roky. V súvislosti s tým sa obrátila s podaniami umožňujúcimi postihnúť stavebníka a zastaviť jeho činnosť na viacero dotknutých inštitúcií a organizácií, na Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave, Okresný úrad – odbor výstavby a bytovej politiky, Obvodný pozemkový úrad, Okresnú prokuratúru Bratislava III, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, SPP, Západoslovenskú energetiku.

„V podstate až teraz sme sa dočkali rázneho prístupu oslovenej inštitúcie. Stále verím, že sa nakoniec dočkáme spravodlivosti. Tento prípad by mal byť mementom a tiež upozornením, že diery v zákonoch ponúkajú arogantným stavebníkom návod, ako si bez akéhokoľvek povolenia postaviť vo vinohradoch rovno päť domov naraz,“ uzavrel starosta Rače Peter Pilinský.

Prečítajte si tiež: Bratislavská Rača začala konať: Z vinohradov majú zmiznúť čierne stavby

Zdroj foto: Miestny úrad Rača

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM