Rôzne

Putujúca socha Panny Márie Mariazellskej pobudne rok v Jarovciach

Putujúcu Pannu Máriu Mariazellskú, ktorá je dočasne v kostole sv. Mikuláša v Jarovciach, budú mať možnosť vidieť domáci aj turisti približne do konca leta 2017.

Ilustračný obrázok k článku Putujúca socha Panny Márie Mariazellskej pobudne rok v Jarovciach
Zdroj: Facebook

„Presný dátum nie je určený. Bude to závisieť najmä od toho, kedy sa jarovská farnosť dohodne s ďalšou farnosťou na jej prevzatí,“ uviedol dnes vicestarosta a poslanec Jozef Uhler.

Putovná socha

Socha Panny Márie Mariazellskej putuje po chorvátskych dedinách v Rakúsku, Maďarsku a na Slovensku od roku 1973, kedy pri príležitosti 50. výročia spoločných chorvátskych pútí zhotovili repliku Panny Márie Mariazellskej.

„Táto drevená socha Matky Božej, držiaca v náručí svoje dieťa, je na Slovensku druhý raz. Jej príchod do obce má za cieľ obnoviť vieru a súdržnosť všetkých jej obyvateľov,“ uviedla jedna z organizátorov chorvátskych pútí Daniela Pauhofová.

Sochu prijala jarovská farnosť na púti v Mariazelli od rakúskej dediny Čajta. V budúcom roku sa k soche do kostola v Jarovciach prídu pokloniť veriaci z Rakúska, Maďarska, ale aj zo Slovenska, ktorí si Madonnu uctia svätou omšou a slávnostnou procesiou.

Najstarší v Petržalke

Neskorobarokový farský kostol svätého Mikuláša, najstarší kostol v petržalskej oblasti v Bratislave, bol postavený v rokoch 1763–1765. Na jeho výstavbu prispeli miestni farníci, duchovný správca farár František Pauhof a vtedajší patrón gróf Mikuláš Eszterházy, o čom svedčí malá tabuľka s nápisom, zamurovaná na pravej strane hlavnej fasády podvežia.

Pôvodne bol bez veže, tú postavili až v roku 1884. Pred koncom druhej svetovej vojny ju ustupujúce nemecké vojská vyhodili do povetria. Riadna rekonštrukcia tejto kultúrnej pamiatky sa začala v roku 1970, ukončili ju koncom 90. rokov 20. storočia.

Čítajte aj: Najstarší bratislavský kostol mal kedysi nevšednú úlohu. Štamgasti by vedeli rozprávať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM