Maros Palesch Kultúra

Prvým dňom Pésachu je v tomto roku utorok 19. apríl

BRATISLAVA. Židovská Veľká noc - sviatok Pésach je venovaný pamiatke vyslobodenia Izraelitov z otroctva v Egypte. Prvým dňom Pésachu v tomto roku je utorok 19. apríl. Sláviť sa však začal, ako všetky židovské sviatky, už v predvečer tohto dňa, čiže v

Židovský kalendár je lunárny, riadi sa fázami Mesiaca. Preto nielen Pésach, ale i ostatné židovské sviatky pripadajú každý rok na iný dátum bežného kalendára. Tento rok, podobne ako vlani a predvlani, je začiatok Pésachu počas kresťanského Veľkého alebo Svätého týždňa, ktorý sa začal Kvetnou nedeľou 17. apríla. Ale v roku 2008 bola židovská Veľká noc asi o štyri týždne neskôr ako kresťanská.

Pésach je veľmi starý sviatok, oslavuje sa už vyše 3300 rokov. Trvá osem dní (tento rok od 19. do 26. apríla), svätia sa prvé a posledné dva dni, ostatné dni medzi nimi sú polosviatky, počas ktorých je dovolené vykonávať domáce práce. Členovia židovských komunít počas Pésachu spomínajú nielen na radosť z vyslobodenia, ale aj na ťažkú prácu počas otroctva v starovekom Egypte, útlak a pokus o ich zničenie zo strany faraóna.

Keďže sa faraón zdráhal prepustiť izraelských otrokov, Hospodin potrestal egyptskú krajinu pohromami, ktoré sú známe ako desať egyptských rán. Poslednou ranou, po ktorej sa faraón rozhodol Židov prepustiť, bolo usmrtenie všetkých prvorodených Egypťanov. Aby anjel smrti, ktorý prešiel počas noci celou krajinou, rozpoznal židovské domy, Hospodin prikázal Židom označiť rámy a prahy ich dverí krvou baránka. Anjel smrti obchádzal takto označené domy bez toho, aby niekoho usmrtil. Podľa tradície je od toho odvodené pomenovanie sviatku Pésach, keďže toto slovo znamená obchádzanie či obídenie.

Židovské rodiny alebo priatelia sa počas Pésachu stretávajú pri slávnostne prestretom stole a pri bohatom osvetlení na spoločnej večeri nazývanej seder alebo sederová večera. K tradičným jedlám počas Pésachu patria nekvasené chleby – maces, ktoré symbolizujú skutočnosť, že Židia odchádzali do egyptského otroctva náhle a nestihli si pripraviť vykysnuté cesto na chlieb. Podáva sa polievka s macesovými knedličkami. Pri sederovej večeri na stole nechýbajú horké byliny a pohár so slanou vodou, pripomínajúce horkosť osudu a slzy zúfalstva Židov počas otroctva v Egypte. Typickým jedlom počas Pésachu je aj charoset – zmes roztlčených mandlí, orechov, s jablkom a škoricou, zaliate sladkastým vínom. Červená farba charosetu pripomína tehly, ktoré museli Židia vyrábať počas otroctva v Egypte.

Kosť s malým množstvom mäsa je na stole ako spomienka na jedenie pečeného baranieho mäsa počas poslednej noci pred odchodom z Egypta. Na sviatočnom stole nesmie chýbať natvrdo uvarené vajce ako symbol života a plodnosti, vaječná škrupina zas pripomína krehkosť ľudského života. Na znak radosti z vyslobodenia sa pije víno.

Všetky potraviny používané počas Pésachu sú prísne kontrolované, vrátane vína, suroviny prinesené do domácnosti sa dôkladne umyjú. V centre pozornosti je výroba macesu, ktorá sa riadi osobitnými predpismi.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM